Η οργάνωση των κινητικών δραστηριοτήτων και της διατροφής στη διαχείριση της πρόληψης του καρκίνου του μαστού - Γεωργοπούλου, Αρετή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πάθηση με τεράστια κοινωνική σημασία, και γι’ αυτό το λόγο έχει ευρέως μελετηθεί με σκοπό τον εντοπισμό του καταλληλότερου τρόπου ζωής, για να δώσει στο άτομο τα απαραίτητα εργαλεία να εμποδίσει την ανάπτυξη των όγκων. Η επιστημονική βιβλιογραφία επί του θέματος συμφωνεί ότι η κύρια αιτία της ανάπτυξης όγκων είναι οι δια βίου συνήθειες, και ότι η γενετική φέρει ένα μικρό κομμάτι της ευθύνης. Οι δράσεις που αναλύονται στην σύγχρονη βιβλιογραφία καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο που περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή από ποιοτική και ποσοτική άποψη και έναν δραστήριο τρόπο ζωής, με την έννοια της τακτικής και αδιάλειπτης συμμετοχής ενός ατόμου σε σωματικές δραστηριότητες. Η σωματική άσκηση μπορεί να επιδράσει και να τροποποιήσει τους διάφορους παράγοντες κινδύνου που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και των υποτροπών του, μειώνοντας έτσι τη θνησιμότητα. Η παρούσα μελέτη ανέλυσε την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση της σωματικής άσκησης και της σωστής διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων αυτές τελούν την προστατευτική τους δράση. Επίσης, κάνει προτάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με γνώμονα την Ιατρική Βασισμένη σε Τεκμηρίωση (Evidence Based Medicine). Η βιβλιογραφική ανασκόπηση επικεντρώθηκε στον ρόλο της διατροφής και της φυσικής άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Δόθηκαν πληροφορίες για την επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού και τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του. Στην συνέχεια αναλύθηκαν οι διατροφικές ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ή στην αύξηση των πιθανοτήτων για την εμφάνιση του. Οι διατροφικές ουσίες που αναλύθηκαν εκτενέστερα είναι: 1) τα φρούτα και λαχανικά, 2) οι φυτικές ίνες, 3) οι υδατάνθρακες, 4) τα λιπαρά, 5) το κρέας, 6) το αλκοόλ, 7) οι αντιοξειδωτικές ουσίες, 8) το πράσινο τσάι, και 9) η σόγια. Ολοκληρώθηκε η βιβλιογραφική ανασκόπηση με την ανάλυση του ρόλου των φυσικών δραστηριοτήτων και της άσκησης στην 3 πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Δόθηκαν γενικές οδηγίες για την διατροφή και άσκηση καθώς επίσης και κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν προτάσεις για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους σε όλη τη ζωή, την υιοθέτηση ενός ενεργού τρόπου ζωής, την υγιεινή διατροφή με έμφαση στα φυτικά προϊόντα και τον περιορισμό στην κατανάλωση του αλκοόλ .
The organiazation of the spatial activitities and the nutrition and the management of breast cancer prevention.
Keywords: Καρκίνος - Πρόληψη; Καρκίνος - Θεραπευτικές απόψεις; Μαστός - Καρκίνος; Διατροφή; Φυσική άσκηση; Καρκίνος; Καρκίνος του μαστού; Πρόληψη; Nutrition; Physical activity; Cancer; Breast cancer; Prevention