Αυτισμός και μικροβίωμα: Επίδραση του μικροβιώματος της μητέρας κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού στην εμφάνιση διαταραχών αυτιστικού φάσματος - Πολίτη, Σοφία (My University, 2025)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία με τίτλο «Επίδραση του μικροβιώματος της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού στην εμφάνιση διαταραχών αυτιστικού φάσματος» πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φροντίδα και υποστήριξη παίδων και εφήβων με ειδικές ανάγκες υγείας στην κοινότητα», των Τμημάτων Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας. Η ανάπτυξη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών και ειδικότερα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος αποτελεί ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών είναι σημαντικές, τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους, αλλά και για την κοινωνία. Η ανάγκη για πρόληψη και παρέμβαση είναι καθοριστική και προϋποθέτει κατανόηση των βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών των καταστάσεων. Παρουσιάζονται το θέμα, η σημασία του, καθώς και οι στόχοι της εργασίας. Ακολουθούν βασικές έννοιες αναγκαίες για την κατανόηση του θεωρητικού πλαισίου. Έπειτα, παρατίθεται η ανασκόπηση και ανάλυση της σχετικής βιβλιογραφίας, χωρισμένη σε θεματικές ενότητες, και εντοπίζονται τα κύρια ευρήματα. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη.
Autism and the Microbiome: The Effect of the Maternal Microbiome During Pregnancy and Lactation on the Development of Autism Spectrum Disorders
Μ.Δ.Ε. 71
Keywords: Διαταραχές αυτιστικού φάσματος; Έντερα-Μικροβιολογία; Θηλασμός-Υγιεινολογικές απόψεις; Εγκυμοσύνη; Autism spectrum disorders; Intestines-Microbiology; Breastfeeding-Health aspects; Pregnancy; Μικροβίωμα; Μικροβίωμα μητέρας; Αυτισμός (ΔΑΦ); Νευροαναπτυξιακές διαταραχές; Εγκυμοσύνη; Έμβρυο-βρέφος; Μητρικός θηλασμός; Maternal microbiome; Autism (ASD); Neurodevelopmental disorders; Pregnancy; Fetus-infant; Breastfeeding