Η οργάνωση της εργονομίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Φλώρου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Ο τρόπος κατασκευής των επίπλων και οι διαστάσεις τους μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των ατόμων. Ως εκ τούτου οι διαστάσεις των σχολικών επίπλων μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα εμφάνισης μυοσκελετικών παθήσεων και σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Για την διαπίστωση της επιρροής του μεγέθους των σχολικών επίπλων στην εμφάνιση τέτοιου είδους παθήσεων και παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης στο οβελιαίο και μετωπιαίο επίπεδο, είναι αναγκαία η χρήση και η ανάλυση ανθρωπομετρικών δεδομένων, ώστε να είναι δυνατό να διαπιστωθεί ο βαθμός αντιστοιχίας των σχολικών επίπλων και των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών των μαθητών. Η παρούσα εργασία βασίζεται στην επισκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας αναφορικά με τις πιθανότητες εμφάνισης παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης στο οβελιαίο και μετωπιαίο επίπεδο λόγω της χρήσης καθισμάτων και γραφείων ακατάλληλου μεγέθους στις σχολικές αίθουσες, αλλά και λόγω της λανθασμένης κατανομής των μαθητών στα θρανία σε σχέση με το ανάστημα τους. Στο πρώτο μέρος της μελέτης παρουσιάζεται το απαιτούμενο θεωρητικό υπόβαθρο, ο σκοπός και η σημαντικότητα της έρευνας, οι ερευνητικές υποθέσεις, λειτουργικοί ορισμοί, καθώς και οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί της έρευνας. Το δεύτερο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει την ανασκοπική μελέτη της επιρροής του μεγέθους των σχολικών επίπλων στην εμφάνιση μυοσκελετικών παθήσεων από τους μαθητές. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση των συμπερασμάτων και του προσωπικού στοχασμού της συγγραφέως. Τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης καταδεικνύουν ότι παρατηρείται σημαντικός βαθμός αναντιστοιχίας των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών των μαθητών και του μεγέθους των σχολικών επίπλων που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση σωματικών προβλημάτων από τους μαθητές. Παράλληλα προτείνονται λύσεις για την αποφυγή εμφάνισης προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη λόγω του αναντίστοιχου μεγέθους των σχολικών επίπλων και των ανθρωπομετρικών διαστάσεων των μαθητών.
Organization of ergonomics in primary education
Keywords: Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια; Εργονομία; Education, Elementary; Human engineering; Βιβλιογραφική επισκόπηση; Σχολικά έπιπλα; Προβλήματα οβελιαίου επιπέδου; Literature review; School furniture; Problems in sagittal plane