Διερευνητική μελέτη για τη θέση των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των Αθλητικών Οργανισμών - Ξενοπούλου, Απολλωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στον σύγχρονο συνεχώς δικτυωμένο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αρκετός λόγος έχει γίνει για την ανισότητα φύλου, τις ίσες ευκαιρίες και την καταπολέμηση των διακρίσεων και των αποκλεισμών προς κάθε κατεύθυνση. Κάτι που έχει επεκταθεί και στον αθλητισμό και έχει γίνει μεγάλος λόγος για την ισότητα φύλου εντός του αθλητισμού. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των εμπειριών και των απόψεων των γυναικών που απασχολούνται στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών οργανισμών στην Ελλάδα. Μετά από μια πλήρης επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας, για την επιτυχία του στόχου πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα εις βάθος ημι-δομημένων συνεντεύξεων σε οκτώ (8) γυναίκες εργαζόμενες σε οκτώ (8) διαφορετικούς αθλητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Οι συνεντεύξεις που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας την θεματική ανάλυση, όπου εξήχθησαν οκτώ θεματικές, οι οποίες συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στο κεφάλαιο της συζήτησης των αποτελεσμάτων. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε φανερό ότι οι συμμετέχουσες της παρούσας μελέτης δεν έχουν αρνητικές εμπειρίες από την πορεία τους στους αθλητικούς οργανισμούς. Τα ευρήματα έδειξαν πως τα κίνητρα εργασίας στους αθλητικούς οργανισμούς για τις γυναίκες μπορεί να ποικίλουν και να είναι ίδια με αυτά των ανδρών, όπως αγάπη για τον αθλητισμό, οικογενειακή παράδοση στον αθλητισμό και αγάπη για προσφορά κλπ. Επίσης, τα ευρήματα έδειξαν πως στο σύγχρονο κόσμο, το περιβάλλον των αθλητικών οργανισμών είναι φιλόξενο και δεκτικό προς τις γυναίκες, ενώ δεν υπάρχουν διακρίσεις, αποκλεισμοί, και όπως οι συμμετέχουσες δήλωσαν, δεν υπάρχει η έννοια της «γυάλινης οροφής». Ένα σημαντικό εύρημα της παρούσας μελέτης αφορά το γεγονός ότι οι γυναίκες, εισερχόμενες εντός του αθλητικού οργανισμού, χρειάστηκε να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους σε κάποια χαρακτηριστικά, όπως να είναι πιο αυστηρές και προσεκτικές, κάτι που αποδίδεται στο ότι το περιβάλλον των αθλητικών οργανισμών είναι ανδροκρατούμενο, ωστόσο, χωρίς αυτό να βιώνεται ως εμπόδιο για τις γυναίκες συμμετέχουσες. Συμπερασματικά, τα ευρήματα έδειξαν πως δεν υπάρχουν εμπόδια για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών οργανισμών και ότι επικρατεί μια φιλοσοφία συμπερίληψης, έλλειψης διακρίσεων και αποκλεισμών και ισότητας των φύλων.
An exploratory study of the position of women on the boards of sports organizations
Keywords: Αθλητική διοίκηση - Ηθικές απόψεις; Αθλητική διοίκηση - Δίκαιο και νομοθεσία; Ισότητα; Γυναίκες - απασχόληση; Γυναίκες - Εξέλιξη; Γυναίκες στελέχη επιχειρήσεων; Sports administration - Moral and ethical aspects; Sports administration - Law and legislation; Equality; Women - Employment; Women - Evolution; Women executives; Ισότητα φύλων; Αθλητισμός; Διοικητικό συμβούλιο; Αθλητικός οργανισμός; Συμπερίληψη; Gender equality; Sport; Board of directors; Sports organization; Inclusion