Μέθοδοι και πρακτικές ένταξης των ανήλικων μεταναστών στη μέση εκπαίδευση - Μπίζου, Έλενα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Παρά το γεγονός ότι το διαπολιτισμικό μοντέλο εκπαίδευσης θεωρείται το καταλληλότερο όσον αφορά την αρμονική ένταξη των αλλοδαπών μαθητών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, επιτρέποντας τους να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας τους, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες κατά την πρακτική εφαρμογή του. Αντικείμενο πραγμάτευσης της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σημείο αναφοράς το διαπολιτισμικό μοντέλο εκπαίδευσης, προκειμένου να ενταχθούν αρμονικά οι αλλοδαποί μαθητές στο σχολικό περιβάλλον. Η εργασία διεξάγεται στο πλαίσιο μίας εκτενούς βιβλιογραφικής ανασκόπησης η οποία επιμερίζεται σε τρία κεφάλαια. Η εργασία κατέδειξε ότι η εφαρμογή καλών πρακτικών διαπολιτισμικού περιεχομένου, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους αλλοδαπούς μαθητές να ενταχθούν αρμονικά στο σχολικό περιβάλλον και να έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης με τους γηγενείς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι καλές πρακτικές συμβάλουν στην ανάπτυξη αξιών, αντιλήψεων και στάσεων που συνδέονται με την πολυπολιτισμική κοινωνία, βοηθώντας τους μαθητές στο παρόν και στο μέλλον να κατανοούν και να σέβονται την κανονικότητα της διαφορετικότητας.
Methods and practices of integration of immigrant minors in secondary education
Αρ. Εισ.: 58 cd
Keywords: Μετανάστες -- Ελλάδα -- Εκπαίδευση; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Μετανάστες -- Εκπαιδευτικές ανάγκες – Ελλάδα; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Μάθηση, Δυσκολίες της; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Καλές πρακτικές; Μέση εκπαίδευση; Intercultural education; Good practices; Secondary education