Απόψεις και στάσεις εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας για την ένταξης της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο - Λόντου, Ασημίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Εισαγωγή: η απόφαση του Υπουργείου παιδείας να εισάγει την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο έχει πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα. Κάποιοι αντιμετωπίζουν την εν λόγω καινοτομία σαν μία ευκαιρία σύνδεσης γλωσσών και πολιτισμών ενώ κάποιοι άλλοι ως υποβάθμιση του ρόλου του νηπιαγωγείου. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναδείξει τις αντιλήψεις και τις στάσεις των εκπαιδευτικών της προσχολικής ηλικίας στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη της Αγγλικής γλώσσας στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του νηπιαγωγείου ως ξεχωριστού γνωστικού αντικειμένου. Μέθοδος: Το δείγμα αποτελείται από 28 εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής, στους οποίους στάλθηκαν ηλεκτρονικά τα ερωτηματολόγια. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς με ερωτήσεις κλειστού τύπου για την διερεύνηση των απόψεων και στάσεων. Αποτελέσματα: Το δείγμα αποτελείται από γυναίκες με ποσοστό 100% (Ν=28), η μέση ηλικία των ερωτηθέντων είναι τα 39,71 έτη (SD ±7,76). Διαπιστώθηκε πως οι νηπιαγωγοί συμφωνούν αρκετά πως το νηπιαγωγείο αποτελεί χώρο προώθησης διαπολιτισμικών αξιών με μέση τιμή 4,32 (±0,55). Επίσης, θεωρούν πως η διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας στο νηπιαγωγείο ενισχύει τις δεξιότητες και τις ικανότητες των νηπίων με διάμεση τιμη 4,00 και μέση τιμή 3,36 (±1,31). Συμπεράσματα: Διαπιστώθηκε πως οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής θεωρούν μείζωνος σημασίας το ρόλο του νηπιαγωγού για την προώθηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Οι απόψεις και οι στάσεις των νηπιαγωγών φάνηκε να επηρεάζονται από την ηλικία, τα έτη διδακτικής εμπειρίας καθώς και τον αριθμό των μαθητών που έχουν ανά τάξη. Σημαντικές παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την δυνατότηα ένταξης της αγγλικής γλώσσας είναι τα πολυπληθή τμήματα, η επιστημονική κατάρτηση των εκπαιδευτικών, καθώς και η γνωστική ανωριμότητα των νηπίων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013338 cd
Keywords: Αγγλική γλώσσα -- Μελέτη και διδασκαλία (Προσχολική) -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Προσχολική αγωγή; Αγγλική γλώσσα; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Preschool education; English language; Intercultural education