Η επαγγελματική καταπόνηση του προσωπικού ΠΦΥ κατά την περίοδο του covid -19 της Δυτικής Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ζήση, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η πανδημία του κορονοϊού, σαφέστατα, επέφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και στην ποιότητα αυτής στον παγκόσμιο πληθυσμό. Το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας συνδέθηκε με το φόβο της ασθένειας, την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων πρόληψης και προστασίας, την κοινωνική απομόνωση και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι εκπρόσωποι του υγειονομικού προσωπικού στα κράτη που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Υπόβαθρο:. Η εργασία στοχεύει στη διερεύνηση των επιπέδων επαγγελματικής εξουθένωσης από τη μία στην ψυχική διάσταση και από την άλλη στη σωματική, στο υγειονομικό προσωπικό σε συνάφεια με την ύπαρξη του Covid-19. Ακόμη, θα αναζητηθεί αλληλεξάρτηση ανάμεσα στα δημογραφικά και τα επαγγελματικά δεδομένα των συμμετεχόντων. Σκοπός: Η παρούσα εργασία που περιλαμβάνει ερευνητική διαδικασία, πραγματοποιήθηκε με βασικότερο σκοπό τη διερεύνηση αποτελεσμάτων αναφορικά με τα επίπεδα επαγγελματικής καταπόνησης του υγειονομικού προσωπικού (γιατροί και νοσηλευτές) στην ΠΦΥ κατά την περίοδο του ξεσπάσματος της πανδημίας του Covid-19 στη Δυτική Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μεθοδολογία: Στο θεωρητικό μέρος υλοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διεθνή βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αναζήτηση τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων επίσημων ιστότοπων του ΠΟΥ και της ΕΕ, στο Google Scholar και το Pubmed. Στο ειδικό μέρος, υλοποιήθηκε συγχρονική ποσοτική μελέτη κάνοντας χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS για την ανάλυση του ερευνητικού εργαλείου στο οποίο συμπεριλήφθηκαν δημογραφικά και επαγγελματικά δεδομένα του δείγματος, η κλίμακα καταπόνησης κατά Maslach και ερωτήσεις που σχετίζονται με τον Covid-19. Συμπεράσματα: Τέλος, μέσω της διπλωματικής αυτής εργασίας, προσδοκάται η αποτύπωση της επαγγελματικής καταπόνησης των επαγγελματιών υγείας στις συνθήκες της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης αλλά και στην ανάδειξη πιθανών παραγόντων ούτως ώστε να δημιουργηθούν στρατηγικές πρόληψης σε αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο, τα Συστήματα Υγειονομικής Περίθαλψης θα μπορέσουν να ενισχυθούν με σκοπό την παροχή ποιοτικών παροχών υγείας στο κοινό.
Αριθμός Εισαγωγής: 013597 cd
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασιακό άγχος -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υγειονομικό προσωπικό -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; COVID-19 (Ασθένεια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική καταπόνηση; Υγειονομικοί; Γιατροί; Νοσηλευτές; Πανδημία; Κορονοϊός; Covid-19; Occupational stress; Healthcare workers; Doctors; Nurses; Pandemic; Coronavirus