Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και ασφάλεια - Πατσιούδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία αναλύεται, μέσα από ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, έρευνας και νομοθεσίας, το μεταναστευτικό φαινόμενο και η σύνδεσή του με το ζήτημα της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, επικεντρώνοντας στον ευρωπαϊκό χώρο. Πλαισιοθετούνται οι έννοιες της ασφάλειας και της μετανάστευσης σύμφωνα με τις χωροχρονικές και κοινωνικο-ιστορικές συγκυρίες και καταγράφονται οι διεθνείς θεσμικές διατάξεις, βάσει των οποίων η Ευρώπη δομεί και υλοποιεί την ακολουθούμενη μεταναστευτική πολιτική για την ασφάλεια εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Εν συνεχεία, αναλύεται το ζήτημα της προσλαμβανόμενης απειλής της ασφάλειας συναρτήσει των αυξημένων παράτυπων μεταναστευτικών ροών και καταδεικνύεται η σύνδεσή τους με τη δραστηριοποίηση εγκληματικών δικτύων που ανήκουν στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, των οποίων παρουσιάζεται ο τρόπος οργάνωσης και δράσης. Τέλος, καταγράφονται οι πολιτικές των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικότερα, παρουσιάζεται αφενός το πλαίσιο δράσης των ευρωπαϊκών φορέων και οργάνων και αφετέρου η ερευνητική, αξιολογική και επιχειρησιακή δράση των αρμόδιων οργανισμών για την ασφάλεια και την προστασία Ευρωπαίων και μεταναστών (Europol, FRONTEX).
Μ.Δ.Ε. 11
Keywords: παράτυπη μετανάστευση; ασφάλεια; οργανωμένο έγκλημα; παράνομη διακίνηση μεταναστών; μεταναστευτική πολιτική; Ευρωπαϊκή Ένωση; Europol; FRONTEX