Βασικές αρχές και προϋποθέσεις της διαδικασίας ενοποίησης διασυνδεόμενων νοσοκομείων: Περίπτωση ενοποίησης των διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομειακών μονάδων Άργους - Ναυπλίου - Μπότσος, Σταύρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των βασικών προϋποθέσεων και διαδικασιών που προωθούν την ενοποίηση υπηρεσιών διασυνδεομένων νοσοκομείων. Με βάση το γενικό μέρος της εργασίας που περιλαμβάνει την υφιστάμενη νομοθεσία, τις στρεβλώσεις καθώς και τις βασικές αρχές στη διαδικασία των ενοποιήσεων, προτείνονται μια σειρά από ενέργειες οι οποίες σχετίζονται με την ταχεία προώθηση των ενοποιήσεων. Επί πρόσθετα στο ειδικό μέρος επιχειρήθηκε η αξιολόγηση του εγχειρήματος της ενοποίησης των διοικητικών δομών των διασυνδεόμενων νοσοκομειακών μονάδων Άργους και Ναυπλίου, με σκοπό να αναδειχτούν οι βασικότερες αιτίες που την ανέστειλαν. Τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στο συμπέρασμα της ισχυρής συσχέτισης της επιτυχίας του εγχειρήματος με μια σειρά από παράγοντες και συνιστώσες που αναλύονται στο γενικό μέρος της εργασίας. Το πρόβλημα που προσεγγίζουμε είναι επίκαιρο, αφού σχετίζεται αφενός με την χρόνια παθογένεια της διασποράς και αλληλοεπικάλυψης δομών, αφετέρου δε με την συστηματική αδυναμία θεραπείας του. Γίνεται συνεπώς κατανοητό ότι η ενοποίηση διάσπαρτων υγειονομικών υπηρεσιών και μονάδων νοείται σαν ένα μεταρρυθμιστικό σχήμα, απαλλαγμένο από τις προκαταλήψεις και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ενός νέου λειτουργικού μοντέλου υγειονομικής φροντίδας. Ως εκ τούτου, σε κάθε πρόταση ενοποίησης τα μέτρα υλοποίησης που πρόκειται να ληφθούν ενδείκνυται να μην ακολουθούν οικείες πρακτικές του παρελθόντος ούτε να περιορίζονται σε ατελέσφορες αναλύσεις τις οποίες απουσιάζει ή έκταση σχεδίασης. Στην πραγματικότητα, η αμεσότητα και η κρισιμότητα των αποφάσεων απαιτεί αξιοποίηση εκείνων των μηχανισμών, των παραγόντων και εργαλείων που θέτουν τις βασικές προϋποθέσεις για την προώθηση και εφαρμογή του προγράμματος ενοποίησης υγειονομικών δομών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας δείχνουν πως αρκετές φορές η υπερτίμηση της ετοιμότητας καθώς αντίστοιχα η υποτίμηση της τεχνικής προεργασίας υπονομεύουν την διαθρωτική προσπάθεια και καταδεικνύουν την ανάγκη η πολιτική των ενοποιήσεων να είναι ευδιάκριτη και κατανοητή με ανάλογη διοικητική και τεχνολογική προεργασία. Μέσα από αυτή την εστίαση, το περιεχόμενο της έρευνας μας αποκτά νόημα και διαγράφει εκείνους τους προσδιοριστικούς παράγοντες, οι οποίοι εάν τηρηθούν συμβάλουν στην προώθηση της υγειονομικής ενοποίησης υπηρεσιών.
Αριθμός Εισαγωγής: 012241-012240 cd
Keywords: Διοίκηση υπηρεσιών υγείας -- Ελλάδα; Υγειονομικές εγκαταστάσεις -- Διοίκηση; Υγειονομική περίθαλψη -- Ελλάδα; Υγειονομική πολιτική -- Ελλάδα; Νοσοκομεία -- Διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Υγεία; Διασυνδεόμενα νοσοκομεία; Ενοποίηση; Συγχώνευση υπηρεσιών; Παράγοντες επιτυχίας; Σχεδιασμός; Αποτελεσματικότητα; Ποιότητα; Βιωσιμότητα; Μετρήσιμοι στόχοι