Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία - Τελίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο πετυχαίνοντας μία συνεχή εξέλιξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται με τον δικό της τρόπο η καθημερινότητα του ανθρώπου και κατά επέκταση το ποιόν της ζωής του. Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα μελετηθούν οι βασικές τεχνολογίες που έχουν υιοθετηθεί από τις σύγχρονες βιομηχανίες παραγωγής αυτοκινήτων κι έχουν ως βάση το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Στη συνέχεια θα εξεταστεί ο αντίκτυπος που έχει σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στη βιομηχανία και το τι υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Τέλος, θα δημιουργηθεί πλαίσιο αξιολόγησης και θα αναδειχθούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών. Είναι μία μελέτη που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της επιστήμης και ειδικά σε αυτόν της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, στην εργασία θα αναφέρεται πολλές φορές ως IoT (Internet of Things), είναι ένα δίκτυο επικοινωνίας στο οποίο μπορούν να συνδεθούν πολλές έξυπνες συσκευές δημιουργώντας ένα δικό τους υπό δίκτυο κι έτσι ανταλλάσσουν πληροφορίες και δεδομένα. Την τελευταία δεκαετία το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έγινε αντικείμενο χρήσης πολλών τομέων με τη βιομηχανία να μην αποτελεί εξαίρεση. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει μία γνωριμία με τις βασικές τεχνολογίες του IoT που έχουν ενσωματωθεί στην σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία και να γίνει ανάλυση της καθεμίας από αυτής. Τι σχέση έχει με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τι προσφέρει στο σημερινό αυτοκίνητο και ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες της. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στο πως η παγκόσμια οικονομία θα επηρεαστεί και θα εξεταστεί η στάση που θα κρατήσει το περιβάλλον στο νέο αυτό μοντέλο παραγωγής. Τέλος, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Internet of Things θα προβληματίσουν τον καθένα μας έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να κρίνουμε εάν αυτό είναι το μέλλον ή αν τελικά όλο αυτό είναι ένα ρίσκο που περιέχει κινδύνους.
The IoT in the automotive industry
Keywords: Τεχνολογία; Διαδίκτυο των Πραγμάτων; Αυτοκινητοβιομηχανία; Έξυπνα αυτοκίνητα; Αισθητήρες; Δίκτυο επικοινωνίας