Η επίδραση της Τράπεζας Θεμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία - Γαζιλιάν, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Υπόβαθρο: Η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί ένα εγχείρημα που εφαρμόστηκε πρόσφατα στη χώρα μας, έχοντας απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό όσους χαράσσουν εκπαιδευτικές πολιτικές, αλλά και το δημόσιο λόγο, ιδίως λόγω της κατάρρευσής της το Μάιο του 2023. Η εξέταση των στάσεων των εκπαιδευτικών έναντι του συγκεκριμένου ζητήματος ενδεχομένως να είναι αναγκαία για την βέλτιστη δυνατή χάραξη πολιτικών όσον αφορά την Τράπεζα Θεμάτων και την αντιμετώπιση των αδυναμιών και παθογενειών αυτής. Στόχος: Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η εξέταση της αποτίμησης των εκπαιδευτικών έναντι του εγχειρήματος τη Τράπεζας Θεμάτων. Μεθοδολογία: Στη συγκεκριμένη έρευνα, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις σε ένα σύνολο 6 εκπαιδευτικών, προκειμένου να εξεταστεί η αποτίμησή τους έναντι του συγκεκριμένου ζητήματος. Όλοι οι εκπαιδευτικοί που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα ήταν εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι συνεντεύξεις της έρευνας ήταν ημι-δομημένες και τα δεδομένα αναλύθηκαν μέσω θεματικής ανάλυσης περιεχομένου. Αποτελέσματα: Η θεματική ανάλυση περιεχομένου οδήγησε στις κάτωθι θεματικές: 1) Η επιφυλακτική αποτίμηση των συμμετεχόντων έναντι του τρόπου εφαρμογής της τράπεζας θεμάτων 2) Η προοδευτική βελτίωση της στάσης έναντι της τράπεζας θεμάτων κατά μήκος του χρόνου 3) Η αντικειμενικότητα της διαδικασίας ως κατεξοχήν θετικό στοιχείο της Τράπεζας Θεμάτων 4) Η πίεση και η επεμβατικότητα ως κατεξοχήν αρνητικά στοιχεία της τράπεζας θεμάτων 5) Η έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης και υποδομών ως βαθύτερο αίτιο της κατάρρευσης της τράπεζας θεμάτων 6) Η εμπλοκή των εκπαιδευτικών και η απαγκίστρωση από τη γραφειοκρατία ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχία της Τράπεζας Θεμάτων. Συμπεράσματα: Με βάση τις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν, τα ελλείμματα της Τράπεζας Θεμάτων φαίνεται να έχουν ως αφετηρία τους ευρύτερες παθογένειες που αφορούν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Παραδοσιακά, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ιδιαίτερα συγκεντρωτικό, δίνοντας περιορισμένη αυτονομία στους εκπαιδευτικούς, συνυπολογίζοντάς τους σε μικρό και μόνο βαθμό σε κομβικής σημασία ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν πολιτικές για την αναμόρφωση της Τράπεζας Θεμάτων συνυπολογίζοντας και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να οργανωθούν επιστημονικές επιτροπές εκπαιδευτικών, υποβάλλοντας τις προτάσεις τους προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών. Κατά τον τρόπο αυτό, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να συνυπολογιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό στο συγκεκριμένο εγχείρημα, αντιμετωπίζοντας τυχόν ελλείμματα αυτού.
Αριθμός Εισαγωγής: 013879 cd
Keywords: Εξετάσεις, Σχολικές -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικά τεστ και μετρήσεις -- Ελλάδα; Μαθητές -- Αξιολόγηση των -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική πολιτική; Εκπαιδευτικοί; Σχολείο; Τράπεζα Θεμάτων; Educational policy; Test Bank; School; Teachers