Η δραματική τέχνη ως μέσο βελτίωσης των δεξιοτήτων διαχείρισης συγκρούσεων σε ενήλικες - Ασημίδη, Ασπασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εξετάζει το ζήτημα της βελτίωσης διαχείρισης συγκρούσεων στους ενήλικες μέσα από τη δραματική τέχνη. Οι άξονες οι οποίοι εξετάζονται μετά από λεπτομερή μελέτη της βιβλιογραφίας, είναι η αυτεπίγνωση, η αυτορρύθμιση και η ενσυναίσθηση, δεξιότητες που είναι καθοριστικές για την καλύτερη διαχείριση συγκρούσεων. Στη βιβλιογραφική ανασκόπηση, δίνονται οι ορισμοί της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση και γίνεται αναφορά στην εξέλιξή της σε βάθος χρόνου αλλά και στα στάδια και τις τεχνικές που περιλαμβάνει. Ακόμη, γίνεται εκτενής αναφορά στις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των συνεπειών τους αλλά και της σχέσης τους με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Στη συνέχεια, αναφέρεται η σημασία της δια βίου μάθησης. Όσον αφορά τη μεθοδολογία, η παρούσα έρευνα πρόκειται για μια έρευνα δράσης με μικτή μέθοδο συλλογής ερευνητικών δεδομένων. Η ποσοτική μέθοδος αφορά τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου και η ποιοτική μέθοδος αποτελείται από τη συμμετοχική παρατήρηση του ερευνητή και τις παρατηρήσεις της κριτικού φίλου. Για τις ανάγκες της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν 12 παρεμβάσεις σε ομάδα φοιτητών του ΙΕΚ Τουριστικών Άργους, που αποτελούνταν από 15 άτομα. Για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων δόθηκαν ερωτηματολόγια σε μια ομάδα φοιτητών, οι οποίοι αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και δεν συμμετείχαν στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι παρεμβάσεις είχαν διάρκεια 90 λεπτά και διεξήχθησαν στον χώρο του ΙΕΚ. Για την ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων έγινε χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως φαίνεται από την τριγωνοποίηση των ερευνητικών μεθόδων του ερωτηματολογίου και της ποιοτικής παρατήρησης, οι φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα ως πειραματική ομάδα καλλιέργησαν τις δεξιότητες της αυτεπίγνωσης, της αυτορρύθμισης και της ενσυναίσθησης με τη συμβολή της δραματικής τέχνης.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Διαχείρηση συγκρούσεων; Δια βίου εκπαίδευση; Αυτεπίγνωση; Αυτορρύθμιση; Ενσυναίσθηση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Διαχείρηση συγκρούσεων; Δια βίου εκπαίδευση; Αυτεπίγνωση; Αυτορρύθμιση; Ενσυναίσθηση