Ο αγωγός Burgas - Αλεξανδρούπολη στη Διεθνή Πολιτική: Μια συστηματική, πολυεπίπεδη ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής της περιόδου 2006-2009 - Μπαλάφας, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Την τελευταία δεκαετία, όλο και πιο εντεινόμενα, ο ενεργειακός τομέας και κυρίως οι ενεργειακοί αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και ζητήματα ενεργειακής τροφοδοσίας υπεισέρχονται στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων και αποτελούν αντικείμενο μελέτης εντός του πλαισίου της Διεθνούς Πολιτικής. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις που παράγονται, τα κράτη διαμορφώνουν τις πολιτικές τους και επιδιώκουν την ευόδωση των στόχων τους. Οι διεθνείς ανταγωνισμοί αναδύονται σε πολλά επίπεδα εντός και εκτός των κρατών, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα διαδράσεων και εμπλεκόμενων δρώντων. Η παρούσα εργασία διαμορφώνει και προτείνει ένα πρίσμα μελέτης που στόχο έχει να συμβάλει σε μια συστηματική και πολυεπίπεδη ανάλυση αυτού του σύνθετου πεδίου. Εφαρμόζουμε το πρίσμα αυτό στην ελληνική πολιτική της περιόδου 2006 – 2009 με εστίαση στις κινήσεις που σχετίζονται με τους ενεργειακούς αγωγούς και συγκεκριμένα με τον αγωγό πετρελαίου Burgas – Αλεξανδρούπολη. Αναγνωρίζουμε τους δρώντες στα διάφορα επίπεδα και εντοπίζουμε στάσεις, κατευθύνσεις και εμβάσεις που τροφοδοτούν το προτεινόμενο σχήμα προκειμένου να προκύψουν θεμελιωμένα συμπεράσματα. Διαπιστώνουμε ότι η ελληνική πολιτική λειτούργησε εντός των θεωρητικών πλαισίων του πρίσματός μας, όπως συνέβη και με τους λοιπούς δρώντες, βάζοντας την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη και επιτυγχάνοντας την αναβάθμιση του ρόλου της. Η τελική έκβαση σε σχέση με τον αγωγό, η οποία ακόμα δεν έχει κριθεί, εντάσσεται εντός των ευρύτερων συσχετισμών που διαμορφώνονται δυναμικά σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
The Burgas - Alexandroupolis pipeline in Internationals Politics: A systematic multilevel analysis of the Greek Policy during 2006-2009
Keywords: Ελλάδα--Εξωτερικές σχέσεις; Ελλάδα--Εξωτερικές οικονομικές σχέσεις; Ενεργειακή πολιτική--Ελλάδα; Ελλάδα--Πολιτική και Διακυβέρνηση--2006-2009; Ενέργεια; Ενεργειακοί Αγωγοί; Burgas; Αλεξανδρούπολη; Ενεργειακή Πολιτική; Διεθνής Πολιτική