Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ως μοχλός της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Δράμας - Ευθυμιάδου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η ανάπτυξη μιας πόλης αποτελεί μια έννοια συνεχώς εξελισσόμενη, η οποία έχει ως σκοπό τη δημιουργία μιας ελκυστικής εικόνας για μια περιοχή μέσω της ανάδειξης και προβολής των πλεονεκτημάτων της. Σε μια συνεχώς μεταλλασσόμενη οικονομική πραγματικότητα ο ανταγωνισμός των πόλεων που έχει ως σκοπό την προσέλκυση των τουριστών, των κατοίκων και των επενδυτών είναι μεγάλος. Αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών οι πόλεις αναπτύσσουν εφαρμογές branding, μέσω του marketing, για να προβάλουν την εικόνα και την φήμη μιας περιοχής ενδυναμώνοντας έτσι το status της σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η υλοποίηση του city branding συνίσταται ως ένας μοχλός ανάπτυξης με βασικό στόχο την αύξηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μιας πόλης, ώστε να διασφαλίσει την αύξηση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη μιας περιοχής επιχειρείται με την τεκμηρίωση της ταυτότητας ενός τόπου και την απαραίτητη ταύτιση των κατοίκων με αυτή. Σε αυτή τη διπλωματική διατριβή ερευνάται το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης και προβολής της ξεχωριστής του ταυτότητας. Επιπλέον, πραγματοποιούνται προτάσεις και στρατηγικές για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του Φεστιβάλ προωθώντας το ως τοπόσημο της πόλης της Δράμας. Κρίθηκε, λοιπόν, σκόπιμο να πραγματοποιηθεί έρευνα για τη συμβολή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην εξέλιξη και ανάπτυξη της πόλης ως τοπόσημο.
Short film festival as leverageof of local and regional development of Drama prefectural region
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη; Περιφερειακός προγραμματισμός; Πολιτιστικές εκδηλώσεις; Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας; Τοπόσημο; Τοπική ανάπτυξη