Οι πολιτικές, οικονομικές και νομικές διαστάσεις της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Κόκκινου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, αναλύεται η Παράνομη Μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αποτελέσματα αυτής και η πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει, καθώς και η αντιμετώπιση που χρήζει συνεχώς επικαιροποίησης από μέρους της Ε.Ε. . Στην παρούσα, περιγράφονται,τόσο οι τρόποι , μέσω των οποίων καταφθάνουν στον Ευρωπαϊκό χώρο υπήκοοι τρίτων χωρών, το πλήθος των ανθρώπων- με βάσει στατιστικά στοιχεία- που εισέρχονται μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε. την τελευταία δεκαπενταετία. Ακόμη, αναφέρονται ενδελεχώς και οι Συνθήκες και Οδηγίες που έχουν υπογραφεί/εκδοθεί στα πλαίσια της Ενωσιακής λειτουργίας και της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών κυμάτων. Ακόμη περιγράφονται και οι οικονομικές συνέπειες που επιφέρει η παράνομη μετανάστευση στους κόλπους της Ένωσης αλλά και η αρωγη της τελευταίας στα κράτη-μέλη, που έρχονται αντιμέτωπα με την πρόκληση της μετανάστευσης. Επίσης , επισημαίνεται και ο ρόλος της γειτονικής Τουρκίας, στην λαθραία εισχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπηκόων τρίτων χωρών.
The political, economic and legal dimensions of illegal immigration in European Union
Αρ. Εισ.: 87 cd
Keywords: Μετανάστευση; Μεταναστευτική πολιτική; Παράνομη μετανάστευση; Μεταναστευτική πολιτική--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ασφάλεια, Διεθνής--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Παράνομη μετανάστευση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ιllegal immigration; European Union