Το κουκλοθέατρο ως μέσο καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης των παιδιών σχολικής ηλικίας: μια έρευνα δράσης σε δημοτικά σχολεία του νομού Αργολίδας - Καλογεράκη, Μαρία - Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα έρευνα είναι μια έρευνα δράσης, η οποία μέσω του Κουκλοθέατρου, έχει σκοπό να διερευνήσει τη δημιουργική σκέψη των μαθητών της Δ΄ Δημοτικού, εστιάζοντας στις μορφές της (λεκτική, σχηματική) και στα κριτήριά της (ευχέρεια, ευελιξία, πρωτοτυπία). Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η δημιουργική σκέψη είναι έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ξεπερνώντας κάποια εμπόδια και εφαρμόζοντας κάποιες τεχνικές, είναι δυνατό να τη βελτιώσουν. Επιπλέον, το Κουκλοθέατρο δίνει τη δυνατότητα της καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης σε όλα τα στάδια διεξαγωγής του (κατασκευή κούκλας και σκηνικών, σενάριο, εμψύχωση κούκλας). Έτσι, λοιπόν, το σχολείο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αρχές της Παιδαγωγικής, της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα δημιουργικό περιβάλλον τάξης. Προϋπόθεση των παραπάνω, είναι η ενεργός συμμετοχή του δασκάλου, η επιστράτευση της δικής του δημιουργικής σκέψης και η παροχή ερεθισμάτων για ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες. Ο ερευνητικός πληθυσμός ήταν οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της τοπικής κοινότητας Φ. του Δήμου Άργους- Μυκηνών (πειραματική ομάδα, Ν1=11) και ενός Δημοτικού Σχολείου της πόλης του Άργους (ομάδα ελέγχου, Ν2=11). Χρησιμοποιήθηκε το ποσοτικό εργαλείο μέτρησης Test Torrance of Creative Thinking (Verbal, Figural) και άλλες ποιοτικές μέθοδοι συλλογής δεδομένων [Test Torrance of Creative Thinking (Verbal, Figural), παρατήρηση, portfolio]. Επιπλέον, το χρονικό διάστημα 10/11/2017 έως 02/03/2018, η ερευνήτρια εφάρμοσε στους μαθητές της πειραματικής ομάδας, ένα πρόγραμμα Κουκλοθέατρου με 12 εβδομαδιαίες παρεμβάσεις. Το πρόγραμμα αποτελούνταν από τέσσερις φάσεις, οι οποίες καθιστούσαν τα παιδιά θεατές παραστάσεων Κουκλοθέατρου, κατασκευαστές κούκλας και σκηνικών, σεναριογράφους, εμψυχωτές. Ο συγκερασμός των αποτελεσμάτων των ποσοτικών δεδομένων, που προέκυψαν με τη χρήση του t-test για εξαρτημένα δείγματα, και των ποιοτικών δεδομένων της έρευνας, που προέκυψαν από την ανάλυση περιεχομένου, έδειξε πως η δημιουργική σκέψη των παιδιών της πειραματικής ομάδας βελτιώθηκε, μετά την εφαρμογή του παρεμβατικού προγράμματος.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Δημιουργική σκέψη; Έρευνα δράσης; Πρόγραμμα παρέμβασης; Τριγωνοποίηση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Δημιουργική σκέψη; Έρευνα δράσης; Πρόγραμμα παρέμβασης; Τριγωνοποίηση