Το άθλημα της όρθιας σανιδοκωπηλασιας και κυματολίσθησης: Μελέτη περίπτωσης παρουσίαση και ανάλυση νομοθετικού πλαισίου ομοσπονδιών - Κωτούλας, Χρίστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το άθλημα της όρθιος σανιδοκωπηλασίας και κυματολισθησης αποτελεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα με ποικίλες εκφάνσεις σε ψυχαγωγικούς και αγωνιστικούς τομείς. Η μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού βοηθά σημαντικά τους αρχάριους αθλητές να εξοικειωθούν και μετέπειτα να απολαύσουν είτε το αγωνιστικό είτε το ψυχαγωγικό κομμάτι του. Η κωπηλασία πάνω στην σανίδα σε όρθια στάση απαιτεί την γνώση ορισμένων τεχνικών που βοηθούν τον αναβάτη να κινείται με ασφάλεια πάνω σε αυτήν. Δυο διεθνείς Ομοσπονδίες, η ISA και η ICF διεκδίκησαν την αποκλειστική διαχείριση του SUP σε Παγκόσμιο και Ολυμπιακό επίπεδο. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία του αθλήματος αυτού αποτελεί η απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) που απεφάνθη επί των αιτιάσεων των δύο Ομοσπονδιών θέτοντας παράλληλα και ορισμένα αξιοσημείωτα κριτήρια στον δικανικό συλλογισμό του για να καταλήξει στην απόφασή του. Αξιολογώντας, λοιπόν, το Δικαστήριο κατά κύριο λόγο την προσφορά των δύο αυτών Ομοσπονδιών απέναντι στο άθλημα και την στήριξη που παρείχαν σε αυτό με σκοπό την ανάπτυξή του, απέδωσε την διαχείριση της Ολυμπιακής φύσης της SUP στην ISA, εκτιμώντας την προσφορά της, ενώ παράλληλα απέρριψε τα εκατέρωθεν αιτήματα για παγκόσμια αποκλειστική αρμοδιότητα ως άνευ σκοπού.
S.U.P – Canoe Kayak: Case study presentation and analysis of the legislative framework of the federations
Keywords: Όρθια σανιδοκωπηλασία; Διεθνείς οργανισμοί - Δίκαιο και νομοθεσία; Όρθια σανιδοκωπηλασία - Δίκαιο και νομοθεσία; Αθλητισμός - Δίκαιο και νομοθεσία; Αθλητικό δίκαιο; Stand-up paddle surfing; International organizations - Law and legislation; Stand-up paddle surfing - Law and legislation; Sports - Law and legislation; Sports law; Όρθια Σανιδοκωπηλασία; Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο; Διεθνής Ομοσπονδία Κανό; Διεθνής Ομοσπονδία Ολίσθησης με Σανίδα; StandUp Paddling (SUP); Court Arbitral for Sport; International Canoe Federation (ICF); International Surfing Association (ISA)