Διερεύνηση των Kρίσιμων Παραγόντων Επιτυχίας των Αθλητικών Διοργανώσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου - Βελιούρη, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο τουρισμός αποτελεί ένα διαδομένο τρόπο ψυχαγωγίας και συνεπώς είναι ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο. Λόγω του κορεσμού του μαζικού τουρισμού δημιουργήθηκε η ανάγκη για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κατά τις οποίες οι άνθρωποι αναζητούν διαφορετικούς τρόπους διακοπών. Μια τέτοια μορφή είναι ο αθλητικός τουρισμός, ο οποίος αφορά την ενεργή ενασχόληση με τον αθλητισμό κατά την διάρκεια των διακοπών ή την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων. Στη παρούσα εργασία έγινε διερεύνηση της δυναμικής του αθλητικού τουρισμού στη Περιφέρεια Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα του προφίλ του αθλητικού τουρισμού της καθώς επίσης των παραγόντων επιτυχίας μιας αθλητικής διοργάνωσης από την πλευρά των εμπλεκομένων φορέων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σημαντικότεροι παράγοντες επιτυχίας μιας αθλητικής διοργάνωσης αναδείχτηκαν η οργανωσιακή δομή και οργάνωση της εκδήλωσης, το επίπεδο αξιοπιστίας της, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το πλήθος των αθλητών που συμμετέχουν σε αυτή. Ενώ αντίστοιχα, οι επιμέρους σημαντικές διαστάσεις επιτυχίας που διακρίθηκαν ήταν η αξιοπιστία των εθελοντών, η αποφυγή τυχόν εξουθένωσης τους. η επάρκεια χρηματικών πόρων, η διαθεσιμότητα κατάλληλων υποδομών αλλά και η υποστήριξη από την τοπική κοινωνία. Η σημαντικότητα των αποτελεσμάτων της ποιοτικής αυτής έρευνας έγκειται στην καθορισμό των παραγόντων εκείνων που συμβάλουν στην επιτυχία μιας αθλητικής διοργάνωσης αλλά και στην αναγκαιότητα που υπάρχει για στρατηγική εστίαση της Περιφέρειας Ηπείρου σε αθλητικές διοργανώσεις που δύναται να συμβάλουν στην τουριστική προβολή της αλλά και στην τόνωση της τοπικής της οικονομίας. Λέξεις κλειδιά: Αθλητικός Τουρισμός, Στρατηγικές Ανάπτυξης, Περιφέρεια Ηπείρου
Investigation of the Critical Success Factors of the Sports Events in the Region of Epirus
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Αθλητισμός και τουρισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητικές εγκαταστάσεις - Διοίκηση και οργάνωση; Εναλλακτικός τουρισμός; Αθλητισμός και τουρισμός - Στρατηγικός σχεδιασμός; Sports and tourism; Sports and tourism - Management; Sports facilities - Management; Alternative tourism; Sports and tourism - Strategic planning; Αθλητικός τουρισμός; Στρατηγικές ανάπτυξης; Περιφέρεια Ηπείρου; Sports tourism; Development strategies; Epirus region; Sports tourism