Γρηγόριος Λαμπράκης (1912-1963): Ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης και της δημοκρατίας - Τζαβαλά, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο Γρηγόριος Λαμπράκης είναι μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και ένα διαρκές σύμβολο του ανθρώπινου αγώνα ενάντια στην πολιτική καταπίεση. Η παρούσα εργασία αναλύει τα γεγονότα αυτά σε πέντε κεφάλαια. Το Κεφάλαιο Α΄ εξετάζει τα πρώτα χρόνια του Γρηγόρη Λαμπράκη και το ακαδημαϊκό του έργο. Στο Κεφάλαιο Β΄ αναλύεται η πολιτική πορεία αυτής της αγωνιστικής ομάδας. Το Κεφάλαιο Γ΄ πραγματεύεται τη δολοφονία του, το Κεφάλαιο Δ΄ περιγράφει τους μετέπειτα θριάμβους και αμαρτίες του. Τέλος, το Κεφάλαιο Ε΄ εξετάζει τις πολιτικές συνέπειες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Keywords: Λαμπράκης, Γρηγόριος, 1912-1963; Λαμπράκης, Γρηγόριος, 1912-1963 -- Δολοφονία; Ειρηνιστές -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Πολιτικοί -- Ελλάδα -- Θάνατος; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1935-1967; Γρηγόριος Λαμπράκης; Αθλητής; Γιατρός; Ειρήνη; Δημοκρατία; Gregorios Lambrakis; Athlete; Doctor; Peace; Democracy