Κοινωνική Καινοτομία: Κρίση και Απασχόληση. Το παράδειγμα του Welcommon - Πανοσκάλτσης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να αναδείξει την κοινωνική καινοτομία ως μια νέα, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη λύση στα κοινωνικά προβλήματα, μια λύση που δημιουργεί αξία με αντίκτυπο στην κοινωνία στο σύνολό της και όχι στο άτομο. Θα εξεταστεί εάν η κοινωνική καινοτομία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια νέα μέθοδος προσέγγισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων με βάση τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και τη δημιουργία ευκαιριών στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας και της τοπικής ανάπτυξης. Στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει αναφορά στην σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα και θα αναφερθούν οι εννοιολογικές προσεγγίσεις των ορισμών της κοινωνικής οικονομίας, της κοινωνικής επιχείρησης και της κοινωνικής καινοτομίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα γίνει αναφορά στην Ελλάδα και τη νομοθεσία που διέπει την έννοια της κοινωνικής οικονομίας, ενώ στο τρίτο κεφάλαιο στην κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη. Στο τέταρτο κεφάλαιο θα δοθεί έμφαση στο παράδειγμα του Welcommon, ενός πρότυπου κέντρου υποδοχής και κοινωνικής ένταξης προσφύγων και ευπαθών ομάδων. Στο τελευταίο κεφάλαιο θα γίνει ανάλυση των συμπερασμάτων που προέκυψαν για την σημαντικότητα της κοινωνικής καινοτομίας αναφορικά με την αντιμετώπιση ορισμένων κοινωνικών προβλημάτων αλλά και προκλήσεων.
Social Innovation: Crisis and Employment. The case of Welcommon
Keywords: Απασχόληση--Ελλάδα; Επιχειρηματικότητα; Καινοτομία; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνικές επιχειρήσεις; Απασχόληση