Ο ρόλος των καθηγητών ΙΕΚ στο σύγχρονο σχεδιασμό και διοίκηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων - Τσόκολα, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας, είναι να διακρίνουμε πως μπορεί να οριοθετηθεί η ενεργή και άμεση συμμετοχή των καθηγητών ΙΕΚ στο σύγχρονο σχεδιασμό και Διοίκηση των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Τα ερευνητικά ερωτήματα της εργασίας είναι τα παρακάτω: -Ποιος είναι ο ρόλος των καθηγητών στα ΙΕΚ στον ορθό σχεδιασμό διδασκαλίας ενηλίκων; -Ποιος είναι ο ρόλος των καθηγητών στα ΙΕΚ στην ορθή διοίκηση των ΙΕΚ με απώτερο σκοπό την ολοκληρωμένη παροχή διδασκαλίας στους ενήλικες; -Υπάρχει ανατροφοδότηση μεταξύ του κάθε ΙΕΚ με το υπουργείο; Η παρούσα έρευνα έχει διενεργηθεί με στόχο να εμβαθύνουμε στο υπό διερεύνηση ζήτημα, δηλαδή στους παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την οριοθέτηση των λόγων και των κινήτρων της συμμετοχής των καθηγητών στα ΙΕΚ στο σύγχρονο σχεδιασμό και Διοίκηση των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με σκοπό να κατανοηθεί ο ρόλος τους στα προγράμματα αυτά καθώς και στην ώθηση των ενηλίκων σε μια νέα μορφής εκπαίδευσης και μάθησης όπως στα ΙΕΚ της χώρας. Η συγκεκριμένη μεθοδολογική προσέγγιση έχει στηριχθεί στη χρήση ερωτηματολογίου, δηλαδή ενός ποσοτικού μεθοδολογικού πλαισίου ώστε να μελετήσουμε και να αναλύσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οριοθέτηση των λόγων και κινήτρων συμμετοχής των καθηγητών στα ΙΕΚ στο σύγχρονο σχεδιασμό και Διοίκηση των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Στην έρευνα πήραν μέρος καθηγητές που εργάζονται σε ΙΕΚ. Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, δόθηκε προς απάντηση συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο με σκοπό να απαντήσουν με ειλικρίνεια στις σχετικές ερωτήσεις. Συμμετείχαν 278 εκπαιδευτικοί από ΙΕΚ, με τυχαία επιλογή από διάφορους νομούς της χώρας και σε χρονικό διάστημα ενός μήνα (τέλη Μαρτίου μέχρι τέλη Απριλίου). Σε όλα τα ΙΕΚ πριν να σταλθεί το ερωτηματολόγιο υπήρξε επικοινωνία με τον εκάστοτε διευθυντή και δόθηκε ειδική άδεια από υπουργείο παιδείας όπου αυτή ζητήθηκε. Από τα αποτελέσματα της έρευνας συμπεραίνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μπορούν και επιλέγουν το θεματικό περιεχόμενο όπως επίσης έχουν αυτονομία ώστε να γίνεται εισαγωγή καινοτόμων δράσεων στο πλαίσιο των μαθημάτων τους και στην επιλογή της διδακτέας ύλης. Όσον αφορά για την υποστήριξη στην οργάνωση και υλοποίηση των προγραμμάτων των ΙΕΚ τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι έχουν μεγάλη ελευθερία στο να είναι δημιουργικοί στην διδακτική τους προσέγγιση, ενώ δεν υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης του κάθε προγράμματος ΙΕΚ.
Αριθμός Εισαγωγής: 012849 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί εκπαίδευσης ενηλίκων -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Προγράμματα μαθημάτων -- Ελλάδα; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα; Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα