Διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος της Γεωγραφίας της Ε’ & ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου - Τσίρτση, Γεωργία-Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία διερευνά τις απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος της Γεωγραφίας της Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η αξιολόγηση των νέων Π.Σ., στη βάση της σύγκρισης μεταξύ της επιδιωκόμενης από τους κατασκευαστές τους και της προσλαμβανόμενης από τους εκπαιδευτικούς μορφής τους. Ειδικότερα, επιχειρείται η καταγραφή των βασικών στοιχείων τα οποία χαρακτηρίζουν τα νέα Π.Σ., με ποιο τρόπο αυτά τα στοιχεία αναγνωρίζονται από τους εκπαιδευτικούς και τα πλεονεκτήματα και τις λειτουργικές αδυναμίες που εντοπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα νέα Π.Σ.. Επιπλέον, αναδεικνύονται οι δυσκολίες που αναμένουν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί κατά την εφαρμογή των νέων Π.Σ. και οι προτάσεις που διατυπώνουν για τη βελτίωσή τους, με στόχο την επιτυχή εφαρμογή τους στην πράξη. Η έρευνα αποτυπώνει τις απόψεις εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία και εφάρμοσαν πιλοτικά το νέο Π.Σ. της Γεωγραφίας κατά το διδακτικό έτος 2021-2022. Το δείγμα αποτελούν οκτώ εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους αντλούνται τα δεδομένα μέσω συνεντεύξεων. Η εργασία κατατάσσεται στην κατηγορία της ποιοτικής μεθοδολογίας και η ανάλυση των δεδομένων γίνεται με τη θεματική ανάλυση. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν στα βασικά στοιχεία του νέου Π.Σ., τη μαθητοκεντρική του κατεύθυνση, την προετοιμασία του μαθητή-πολίτη του 21ου αιώνα και τον λειτουργικό του εγγραμματισμό και την οργανική ενσωμάτωση των ΤΠΕ. Επίσης, διαπιστώνουν πλεονεκτήματα σχετικά με τη σαφήνεια των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, τη συμπεριληπτική φιλοσοφία του και την κοινωνική και πολιτισμική εγκυρότητά του. Στις αδυναμίες καταγράφουν την εκτεταμένη ύλη και την ανεπάρκεια του διδακτικού χρόνου για την κάλυψή της.
Αριθμός Εισαγωγής: 013675 cd
Keywords: Γεωγραφία -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δάσκαλοι -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νέα προγράμματα σπουδών; Δεξιότητες του 21ου αιώνα; ΤΠΕ; Γεωγραφία; New curriculum; Curriculum; 21st century skills; ICT; Geography