Η αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το Π.Ε.Π. 2000-2006 στο ΕΣΠΑ 2007-2013 - Λαμπροπούλου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2009)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, αναφέρεται στην αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου επικεντρώνοντας στα αποτελέσματα από την υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ και στα αναμενόμενα από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013. Συγκεκριμένα: Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000-2006 εντάχθηκε στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για τις κοινοτικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις 09-04-2001. Έκτοτε αναθεωρήθηκε τέσσερις φορές, με τελική την 4η Αναθεώρηση (Νοέμβριο 2007) στο πλαίσιο της συνολικής του Γ' ΚΠΣ. Σε αυτή την 4η αναθεώρηση αποτυπώνονται και οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2007 που έπληξαν ταυτόχρονα αρκετές Περιφέρειες της χώρας, και σε μεγάλο βαθμό την Περιφέρεια Πελοποννήσου, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την αναπτυξιακή πορεία της. Ενώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000-2006 ολοκληρώνεται, αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Ο σχεδιασμός του , σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2000-2006, χαρακτηρίζεται από μικρότερο πλήθος Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο στην διαχείρισή του: ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας για την περίοδο 2007-2013 θα υλοποιηθεί μέσα από 8 Τομεακά ΕΠ, 5 Περιφερειακά ΕΠ και 12 Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας . Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων το οποίο και μας ενδιαφέρει, αφορά τη χωρική ενότητα των αναφερόμενων Περιφερειών οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία του αμιγούς στόχου «Σύγκλισης». Έχει ως στόχο να συμβάλλει στην κάλυψη των εθνικών στρατηγικών στόχων, συμπληρωματικά με τα τομεακά προγράμματα και με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε Περιφέρειας. Το 1° κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στην ελληνική περιφερειακή πολιτική. Στο 2° κεφάλαιο γίνεται μια συνοπτική αναφορά στα αποτελέσματα του Β' ΚΠΣ στην περιφέρεια Πελοποννήσου Στο 3° κεφάλαιο παρουσιάζεται η 4η αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ με ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές που προκύπτουν λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού 2007. Στο 4° κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ και τις συνέπειές του στην ανάπτυξη της περιφέρειας Πελοποννήσου. Στο 5° κεφάλαιο γίνεται μια συγκριτική αξιολόγηση ανάμεσα στις Περιφέρειες της Ευρώπης που έλαβαν τους πιο πολλούς κοινοτικούς πόρους και πιο ήταν το όφελος στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Στο 6° κεφάλαιο παρουσιάζεται το ΔΕΠΙΝ 2007-2013 με ιδιαίτερη έμφαση σε ότι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Μ.Δ.Ε. 56
Keywords: Οικονομικά αναπτυξιακά προγράμματα; Περιφέρεια Πελοποννήσου; Πελοπόννησος; Ανάπτυξη; ΕΣΠΑ; Π.Ε.Π.; Περιφερειακή πολιτική; Περιφερειακά προγράμματα