Η Συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η Περίπτωση του Δήμου Δρόπολης στην Αλβανία - Φράγκος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία εξετάζει τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιφερειακή ανάπτυξη, εστιάζοντας στην περίπτωση του Δήμου Δρόπολης στην Αλβανία. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, την πολιτισμική της κληρονομιά και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καθιστώντας τη μια ιδιαίτερη περίπτωση μελέτης. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει πώς οι πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου Δρόπολης, μια περιοχή εκτός των τυπικών γεωγραφικών ορίων της Ένωσης αλλά με ισχυρούς δεσμούς λόγω της ελληνικής υπηκοότητας πολλών κατοίκων της. Μέσα από την ανάλυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της διασυνοριακής συνεργασίας, επιχειρείται να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Δρόπολη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο της ΕΕ στη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, καθώς και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής για την προώθηση της τοπικής οικονομίας και του πολιτιστικού τουρισμού. Η μελέτη δείχνει ότι οι τοπικοί δρώντες αντιλαμβάνονται την ΕΕ ως τον βασικό παράγοντα ανάπτυξης ; Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της περιφερειακής πολιτικής (σε μια υπό ένταξη χώρα της ΕΕ) εξαρτάται από την δυνατότητα απορρόφησης των πόρων ενώ έρχεται αντιμέτωπη με το δημογραφικό πρόβλημα. Συνεπώς για να έχει θετικά αποτελέσματα χρειάζονται παράλληλες δράσεις στήριξης π.χ. ανάπτυξης ικανοτήτων απορρόφηση/διαχείρισης Ευρωπαίκών πόρων και αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος
The Contribution of the European Union to Regional Development: The Case of the Municipality of Dropull in Albania
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Αλβανία; Περιφερειακός προγραμματισμός; Περιφερειακός προγραμματισμός--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ευρωπαϊκή Ένωση; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Αλβανία; Δήμος Δρόπολης; Περιφερειακή πολιτική; Περιφερειακή ανάπτυξη; Γεωπολιτική