Παγκοσμιοποίηση – Επικοινωνία και Ολυμπιακοί Αγώνες - Λονδίνο 2012 - Χατζοπούλου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιπροσωπεύουν μια κοινή πολιτιστική εμπειρία καθώς μεταδίδονται ευρέως σε όλο τον κόσμο και παρέχουν μια σημαντική πλατφόρμα για την οικονομική παγκοσμιοποίηση, μέσω της διείσδυσης στην παγκόσμια αγορά των διεθνικών εταιρειών που διαφημίζονται μέσα και μέσω των Αγώνων. Οι πόλεις υποδοχής διαγωνίζονται για να αποκτήσουν το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τους Αγώνες με στόχο τη βελτίωση της παγκόσμιας εικόνας τους. Το nation branding περιλαμβάνει την «εξαγώγιμη επωνυμία» γνωστή ως εικόνα χώρας και τα ΜΜΕ επηρεάζουν έντονα τις διπλωματικές διαδικασίες παρέχοντας μια δημόσια πλατφόρμα έτσι ώστε να υπάρχουν πολλαπλές φωνές και να μπορούν να ακουστούν. Όλη η επικοινωνιακή στρατηγική του Λονδίνο 2012 στηρίχτηκε μέσα από την προώθηση της δημόσιας διπλωματίας που είχε ως στόχους την αλλαγή των αντιλήψεων, η οποία με τη σειρά της επηρέαζε την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων. Ως εκ τούτου, η φιλοξενία των Αγώνων θεωρήθηκε ως μια ευκαιρία για την ενίσχυση των αντιλήψεων της Βρετανίας στο εξωτερικό. Η στρατηγική της εξωτερικής επικοινωνίας της κυβέρνησης κυριαρχήθηκε από την προώθηση μιας ενιαίας εθνικής ταυτότητας με στόχο τη δημιουργία πλούτου σε μια παγκοσμιοποιημένη διεθνή κοινωνία. Οι Αγώνες του Λονδίνου το 2012, χαρακτηρίστηκαν από τα ΜΜΕ ως οι πρώτοι «Ολυμπιακοί Αγώνες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης». Η επιτυχία των Αγώνων του Λονδίνου 2012 έγκειται στο γεγονός της τεράστιας κατανάλωσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σημειώθηκε με αποτέλεσμα να προωθηθούν άμεσα, γρήγορα και σε παγκόσμια εμβέλεια οι στόχοι της ΟΕΟΑ, καθώς και της ΔΟΕ σε όλους τους τομείς. Η Βρετανία εκμεταλλεύτηκε κάθε προϊόν της παγκοσμιοποίησης των ΟΑ και οργάνωσε την επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να ξανά συστήσει το Λονδίνο και να ενισχύσει την εικόνα του στο σύγχρονο παγκόσμιο χάρτη.
Globalization – Communication and Olympic Games - London 2012
Keywords: Ολυμπιακοί Αγώνες (30οι : 2012 : Λονδίνο, Αγγλία); Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Ολυμπιακοί αγώνες - Οικονομικές απόψεις; Ολυμπιακοί αγώνες - Διοίκηση και οργάνωση; Ολυμπιακοί αγώνες - Μάρκετινγκ; Αθλητισμός και παγκοσμιοποίηση; Επικοινωνία και τεχνολογία; Olympic Games (30th : 2012 : London, England); Mass media and sports; Olympics - Economic aspects; Olympics - Management; Olympics - Marketing; Sports and globalization; Communication and technology; Παγκοσμιοποίηση; Επικοινωνία; Ολυμπιακοί Αγώνες; Δημόσια Διπλωματία; Εθνική ταυτότητα; Globalization; Communication; Olympic Games; Public diplomacy; Nation Branding