Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανεργία στην EU-28 - Ψυχογιού, Σπυριδούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Με την παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της ανεργίας και διάφορων οικονομικών και κοινωνικών δεικτών (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, πληθωρισμός, μετανάστευση, φτώχεια) για τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε-28) καλύπτοντας τη χρονική περίοδο 1998 – 2018. Στην ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν πάνελ ετήσια δεδομένα και οι εκτιμήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια του στατιστικού πακέτου SPSS. Επίσης, επειδή στο εξεταζόμενο χρονικό δείγμα της έρευνας αυτής περιλαμβάνονται και έτη στα οποία έλαβε χώρα η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, πραγματοποιήθηκε ανάλυση της επίδρασης των παραπάνω δεικτών στην ανεργία πριν και μετά την εμφάνιση της κρίσης αυτής με τη βοήθεια μιας ψευδομεταβλητής χρόνου Με τη βοήθεια του στατιστικού ελέγχου Hausman (1978) αποδείχθηκε ότι η μέθοδος των σταθερών (Fixed Effects) περιγράφει καλύτερα την επίδραση όλων των εξεταζόμενων μεταβλητών στην ανεργία, σε σχέση με τη μέθοδο των τυχαίων επιδράσεων (random effects). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ακαθάριστο προϊόν και η φτώχεια ασκούν αρνητική επίδραση στην ανεργία, δηλαδή μια αύξηση του ΑΕΠ ή του δείκτη φτώχειας μειώνει το ποσοστό ανεργίας. Αντίθετα, ο πληθωρισμός ασκεί θετική επίδραση στην ανεργία. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η μετανάστευση δεν επηρεάζει την ανεργία. Τέλος, στην περίοδο της κρίσης παρατηρήθηκε υψηλότερο επίπεδο ανεργίας έναντι της περιόδου πριν την κρίση.
Μ.Δ.Ε. 301
Keywords: Ανεργία; Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν; Πληθωρισμός; Μετανάστευση; Φτώχεια; Πάνελ δεδομένα; Ανάλυση πάνελ δεδομένων; Μέθοδος σταθερών επιδράσεων; Μέθοδος τυχαίων επιδράσεων; EU-28