Ο προληπτικός έλεγχος των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα και σύγκριση με χώρες της ευρώπης - Μπιτζή, Μαρία-Αντωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
O έλεγχος των δημοσίων δαπανών είναι πολύ σημαντικός, διότι σκοπός του είναι η εξασφάλιση της σύννομης διάθεσης και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος Η ύπαρξη του ελέγχου των δημοσίων δαπανών υφίσταται σε όλες τις χώρες. Τα συστήματα του ελέγχου χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τα ηπειρωτικά και τα αγγλοσαξονικά. Στην Ελλάδα ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών διακρίνεται σε προληπτικό και κατασταλτικό. Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται πριν πραγματοποιηθεί η δημοσιονομική πράξη δηλαδή πριν την πληρωμή της κάθε δαπάνης ενώ ο κατασταλτικός έλεγχος γίνεται εκ των υστέρων αφού εκταμιευτεί η δαπάνη και αποβλέπει στην τακτοποίηση των δαπανών είτε απαλλάσσοντας ή αποδίδοντας ευθύνες στα όργανα που πραγματοποίησαν τις δαπάνες. Ο προληπτικός έλεγχος διακρίνεται σε διοικητικό και δικαστικό. Ο διοικητικός είναι ο έλεγχος ο οποίος ασκείται από τον Υπουργό Οικονομικών μέσω των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και δικαστικός είναι ο έλεγχος που ασκείται από τα δικαστικά όργανα και συγκεκριμένα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Μ.Δ.Ε. 72
Keywords: Δαπάνες, Δημόσιες -- Έλεγχος; Δαπάνες, Δημόσιες -- Έλεγχος -- Ελλάδα; Δαπάνες, Δημόσιες -- Έλεγχος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες της; Δημόσιες δαπάνες; Έλεγχος