Επισκόπηση του θεσμού του μέντορα στα προγράμματα εισαγωγικής επιμόρφωσης των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών. Η περίπτωση του Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού - Σκορδά, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα έρευνα έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση του θεσμού του μέντορα στη στήριξη και καθοδήγηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση παρουσιάζεται ο θεσμός, η εξάπλωση και αξιοποίησή του σε προγράμματα εισαγωγικής επιμόρφωσης ‘induction’ και καθοδήγησης ‘mentoring’. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, έγινε η εξάπλωση του mentoring στην εκπαιδευτική σκηνή ως τμήμα ενός ευρύτερου κινήματος βελτίωσης της εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά συνεχίζουν να κερδίζουν δημοτικότητα και να εφαρμόζονται σε πολλές χώρες διεθνώς, βοηθώντας τη συγκράτηση των νέων εκπαιδευτικών στο διδασκαλικό επάγγελμα. Το 2010 στην Ελλάδα ψηφίστηκε «ο θεσμός του μέντορα νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού», χωρίς όμως να έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη έρευνα επιδιώκει να καταγράψει τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών αναφορικά με το πρόγραμμα mentoring/coaching του Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού στο οποίο συμμετείχαν. Επίσης, φιλοδοξεί να παρουσιάσει το θεσμό του μέντορα ως καλή πρακτική μέσα στο ευρύτερο εκπαιδευτικό κλίμα του σχολείου αλλά και ως και καινοτόμο εφαρμογή στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο. Η εμπειρική έρευνα στηρίχτηκε σε ανάλυση ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων με αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού για το έτος 2010-11 και δομημένων ερωτηματολογίων για τα έτη: 2013-14 και 2014-15. Συλλέχθηκαν στοιχεία από περίπου 60 ζεύγη μεντόρων-νεοδιοριζόμενων ‘mentees’ και για τις τρεις περιόδους εφαρμογής του προγράμματος. Από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που αναδείχθηκαν είναι πως οι εκπαιδευτικοί συγκλίνουν σε σημαντικά επαγγελματικά οφέλη, όπως: για το μέντορα ανανέωση και αναστοχασμός και για το mentee διεύρυνση των γνώσεών του και βελτίωση της απόδοσής του στην τάξη. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί εστιάζουν επίσης στην ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, στον εποικοδομητικό διάλογο που ακολουθεί τις αλληλοπαρατηρήσεις, στη στοχοθεσία του μαθήματος και στην ανατροφοδότηση που λαμβάνουν από το συνάδελφο/παρατηρητή της διδασκαλίας τους. Τέλος, στα συμπεράσματα αποτυπώνεται πως οι εκπαιδευτικοί παραμένουν και τις τρεις περιόδους του προγράμματος θετικά διακείμενοι στο θεσμό, εκφράζοντας την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 011297-011298 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Μέντορας; Νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός; Εισαγωγική επιμόρφωση; Mentor; Newly appointed teacher; Mentee; Induction programs