Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση: Ο ρόλος τους στις Σύγχρονες Πολιτικές Απασχόλησης - Καπαρέλη, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία των σύγχρονων πολιτικών απασχόλησης, καθώς ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας δυναμικά μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας και στις προκλήσεις που επιφέρει η τεχνολογική πρόοδος, η παγκοσμιοποίηση και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Οι ταχύτατοι ρυθμοί εξέλιξης της τεχνολογίας έχουν επαναπροσδιορίσει τις δεξιότητες που απαιτούνται, ενώ η ανάγκη για ανάπτυξη γνώσεων και ικανοτήτων που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ανθεκτικοί στην αγορά είναι πιο έντονη από ποτέ. Οι πολιτικές απασχόλησης ενσωματώνουν στρατηγικές για την προώθηση της δια βίου μάθησης, η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη τόσο τυπικών όσο και μη τυπικών μορφών εκπαίδευσης. Μέσω της επανειδίκευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, οι εργαζόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε σύγχρονα επαγγελματικά πεδία, ενώ διευρύνονται οι δυνατότητες για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας, της καινοτομίας και της προσωπικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η έμφαση που δίνεται στην ενίσχυση της ψηφιακής και τεχνολογικής κατάρτισης, η οποία θεωρείται βασικός μοχλός για την ανάπτυξη στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Παράλληλα, η δια βίου μάθηση συμβάλλει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας ευκαιρίες εκπαίδευσης σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι και οι μετανάστες. Η παροχή ισότιμων ευκαιριών για συνεχή μάθηση ενδυναμώνει τα άτομα, ενώ παράλληλα διαμορφώνει συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και δίκαιη κατανομή των πόρων. Οι σύγχρονες πολιτικές απασχόλησης συνδέονται επίσης με την προώθηση της πράσινης οικονομίας, ενσωματώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα που καλλιεργούν πράσινες δεξιότητες και υποστηρίζουν τη μετάβαση προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον. Επιπλέον, ενισχύεται η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η προσαρμοστικότητα των ατόμων, στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα για την επιτυχία τους σε μια παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Εν κατακλείδι, η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση δεν αποτελούν μόνο εργαλεία για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας, αλλά και στρατηγικές που ενισχύουν τη συνολική ευημερία των κοινωνιών. Η επένδυση στην εκπαίδευση διασφαλίζει τη μετάβαση σε μια πιο καινοτόμο, βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία, ενώ οι πολιτικές που υποστηρίζουν τη δια βίου μάθηση συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ανθρώπινου δυναμικού ικανού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Education and lifelong learning: their role in contemporary employment policies
Αριθμός Εισαγωγής: 014095 cd
Keywords: Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα; Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα; Απασχόληση -- Ελλάδα; Εργασιακή πολιτική -- Ελλάδα; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Βιωσιμότητα -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Δια Βίου Μάθηση; Εκπαίδευση