Πολιτικές υγείας στη μετανάστευση, επιδημιολογική επιτήρηση σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών - Καρρά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι χώρες της Ευρώπης καλούνται να διαχειριστούν ένα τόσο σημαντικό φαινόμενο. Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν διάφορες δομές φιλοξενίας και διαμονής προσφύγων και μεταναστών. Στην συγκεκριμένη διπλωματική εργασία γίνεται αναφορά για τις πολιτικές υγείας στη μετανάστευση όπως ισχύουν στην Ελλάδα, καθώς επίσης η επιδημιολογική επιτήρηση νοσημάτων των προσφύγων – μεταναστών για το έτος 2020 όσον αφορά τις νόσους που εμφάνισαν, όπως αυτά καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ. Επιπλέον γίνεται αναφορά στις αφίξεις προσφύγων – μεταναστών για το έτος 2020 συγκριτικά με το 2019. Είναι σαφές ότι για να μπορέσει η Ελλάδα και η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτό το μεταναστευτικό φαινόμενο, θέσπισε νόμους. Στο γενικό μέρος της εργασίας γίνεται αναφορά στο Νομικό πλαίσιο της Ευρώπης αλλά και στο Νομικό πλαίσιο το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνηθεί το προφίλ υγείας των μεταναστών σε κέντρο φιλοξενίας καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής τους. Στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθούν οι χώρες προέλευσης των μεταναστών, οι ηλικίες τους, να αποτυπωθούν τα νοσήματα κατά ICD-10 τα οποία εμφάνισαν οι μετανάστες στη διάρκεια παραμονής τους καθώς επίσης και πόσες φορές χρειάστηκαν ιατρονοσηλευτική φροντίδα. Επιπλέον γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση της δερμοαντίδρασης Mantoux και των ηπατιτίδων καθώς και τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία δόθηκαν στους ωφελούμενους. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 500 άτομα εκ των οποίων μόνο οι 278 χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη.
Αριθμός Εισαγωγής: 013068 cd
Keywords: Μετανάστες -- Ελλάδα -- Κυβερνητική πολιτική; Μετανάστες -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Κυβερνητική πολιτική; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ; Μετανάστες -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Υγειονομική πολιτική; Μετανάστες -- Υπηρεσίες για -- Ελλάδα; Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -- Ελλάδα; Μετανάστης; Πρόσφυγας; Πολιτικές υγείας; Νομικό πλαίσιο μετανάστευσης; Migrant; Refugee; Health policies; Legal framework for migration