Τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού στην επικοινωνία των πολιτών με τη Φορολογική Διοίκηση - Πράττης, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των ωφελειών που προκύπτουν, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εφοριών, στην επικοινωνία και την επαφή τους με τους πολίτες. Για την κάλυψη του ερευνητικού σκοπού πραγματοποιήθηκε πρωτογενής ποσοτική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 162 Έλληνες πολίτες. Η συλλογή του ερευνητικού δείγματος έγινε χρησιμοποιώντας την δειγματοληψία ευκολίας και την δειγματοληψία της χιονοστιβάδας. Η έρευνα βασίστηκε σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο κλειστών ερωτήσεων το οποίο εστάλη διαδικτυακά στους συμμετέχοντες, αφού καταχωρήθηκε στο Google Forms. Για την στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα SPSS, έκδοση 23. Πραγματοποιήθηκαν στατιστικοί έλεγχοι συσχετίσεων Pearson και ο έλεγχος One Samplet-Test, καθώς επίσης και ανάλυση παραγόντων. Για τον έλεγχο της αξιοπιστίας του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής Cronbach’s Alpha. Τα αποτελέσματα έδειξαν αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών εφοριών, καθώς επίσης και αρκετά υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των Ελλήνων πολιτών από την επικοινωνία και επαφή τους με τις εφορίες. Θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση προέκυψε μεταξύ της ικανοποίησης των πολιτών από την επικοινωνία τους με τις εφορίες και των επιπέδων του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο του ψηφιακού μετασχηματισμού των εφοριών, τότε αυξάνεται η ικανοποίηση των πολιτών από την επικοινωνία και επαφή με αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες. Σημαντικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η αναδιοργάνωση των εσωτερικών διεργασιών των εφοριών, ικανοποίηση των πολιτών από την επαφή τους με τις εφορίες, η μείωση της γραφειοκρατίας και η αύξηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τα δύο βασικότερα εμπόδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εφοριών είναι τα χαμηλά επίπεδα εξοικείωσης των πολιτών με τα πληροφοριακά συστήματα και τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας με τις εφορίες, καθώς επίσης και η μη επικαιροποίηση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου. Ωστόσο, τα οφέλη που πηγάζουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εφοριών είναι σαφώς σημαντικότερα και μεγαλύτερα, όταν τίθενται σε σύγκριση με τα υφιστάμενα εμπόδια εναντίον του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ωφελειών και των εμποδίων του ψηφιακού μετασχηματισμού των εφοριών, αλλά προέκυψε θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ωφελειών και των επιπέδων ολοκλήρωσης του ψηφιακού μετασχηματισμού των εν λόγω δημοσίων υπηρεσιών
The benefits of digital transformation in citizens' communication with the Tax Administration
Μ.Δ.Ε. 23
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Δημόσιος τομέας; Ελληνικός δημόσιος τομέας; Εφορίες; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών; Public sector; Greek public sector; Tax authorities; Digital transformation; Digitization of public services