Ο Αλκιβιάδης και η επίδρασή του στην αθηναϊκή πολιτική - Πόθου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Ο Αλκιβιάδης υπήρξε μια αμφιλεγόμενη και αμφισβητούμενη προσωπικότητα της περιόδου του Πελοποννησιακού Πολέμου. Από το 420 π.Χ. πρωταγωνίστησε στα πολιτικά πράγματα της Αθήνας και καθόρισε με τις επιλογές και τις αποφάσεις του την τύχης της μέχρι και την οριστική πτώση της το 404 π.Χ. Με την εργασία αυτή θα παρακολουθήσουμε την ιδιόρρυθμη και εγωκεντρική προσωπικότητα του Αλκιβιάδη, την πρώτη του εμφάνιση στην πολιτική σκηνή με το όραμά του για τη δημιουργία ενός ισχυρού αντισπαρτιατικού συνασπισμού στην Πελοπόννησο, το μεγαλειώδες και φιλόδοξο σχέδιό του για την κατάκτηση της Σικελίας, που έμεινε απραγματοποίητο, αλλά και την καταφυγή του στο σπαρτιατικό στρατόπεδο αρχικά, έπειτα στην αυλή του Τισσαφέρνη και την επάνοδο στην πατρίδα του που δεν θα κρατήσει, όμως, για πολύ μέχρι το άδοξο τέλος του. Μέσα από όλες αυτές τις επιλογές του καθόρισε εκτός από την προσωπική του πορεία και την μοίρα της πόλης του. Αγαπήθηκε και μισήθηκε πολύ από την πατρίδα του και προκάλεσε αμφιθυμικά συναισθήματα στους συμπολίτες του. Είχε σπουδαία προτερήματα αλλά τα μειονεκτήματα υπερτερούσαν στον χαρακτήρα του. Έδωσε πολλές χαρές και επιτυχίες στην Αθήνα, αλλά έγινε και ο χειρότερης εφιάλτης της. Την πρόδωσε δίνοντας άριστες συμβουλές στους χειρότερους εχθρούς της, τους Σπαρτιάτες. Πέτυχε πολλά για την πατρίδα του αλλά οι συνεχείς παλινδρομήσεις του και το προσωπικό του συμφέρον που πολλές φορές το έβαζε πάνω από την πατρίδα του, οδήγησαν αυτόν και την πόλη του στην τελική πτώση. Όλη αυτή, λοιπόν, την πορεία του Αλκιβιάδη και την επίδρασή του στα πολιτικά πράγματα της Αθήνας θα διερευνήσουμε σε αυτή την εργασία.
Keywords: Αλκιβιάδης , 5ος αιώνας π.Χ.; Στρατηγοί -- Ελλάδα -- Αθήνα -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Εξωτερικές σχέσεις -- Μέχρι το 146 π.Χ.; Ελλάδα -- Ιστορία -- Πελοποννησιακός Πόλεμος, 431-404 π.Χ.; Αλκιβιάδης; Αθηναϊκή πολιτική