Οι απόψεις των στελεχών για την ποιότητα στην προσχολική αγωγή στον ορεινό και δυσπρόσιτο νομό της Ευρυτανίας - Τσιαμάκη, Νίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται οι ευρωπαϊκές πολιτικές και το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση, καθώς επίσης και μελέτες με αναφορά στην ποιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας το ρόλο της προσχολικής αγωγής στην ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των μαθητών, στην άμβλυνση των ανισοτήτων και στην ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών σε ποιοτικά προγράμματα προσχολικής αγωγής. Η παρούσα εργασία εστιάζεται στην προσχολική αγωγή, ιδιαίτερα εξετάζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης των νηπίων και των προνηπίων στο νομό Ευρυτανίας: σε ένα νομό με ιδιαίτερα γεωγραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Για τη διερεύνηση του θέματος συλλέξαμε δεδομένα από την εμπειρική έρευνα που πραγματοποιήσαμε, από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου του 2016, μέσω συνεντεύξεων με όλες τις Προϊσταμένες των νηπιαγωγείων, τη Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής και το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ευρυτανίας. Η έρευνα έδειξε πως η προσχολική αγωγή στο νομό Ευρυτανίας, συγκριτικά με άλλες περιοχές, ευνοεί ιδιαίτερα την ηλικιακή ομάδα των προνηπίων καθώς αυτά έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία του νομού για δυο και όχι μόνο τον υποχρεωτικό χρόνο. Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της προσχολικής αγωγής, σύμφωνα με τις Προϊσταμένες των νηπιαγωγείων και τα στελέχη εκπαίδευσης, είναι οι ελλείψεις σε κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, η έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και οι δυσκολίες στην επιμόρφωση. Καλύτερη είναι η εικόνα στα νηπιαγωγεία της πρωτεύουσας του νομού από άποψη υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής, αλλά και μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Θετική θεωρούν οι εκπαιδευτικοί τη δυνατότητα που έχουν να δουλεύουν με μικρότερο αριθμό μαθητών σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Για την ανάλυση των δεδομένων μας αξιοποιείται η θεωρία του Bourdieu για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό κεφάλαιο. Επίσης αξιοποιείται η θεωρία που ανάπτυξε ο Bernstein για τη συγκρότηση της γνώσης, την παιδαγωγική προσέγγιση και τη διαμόρφωση της ταυτότητας.
Αριθμός Εισαγωγής: 011604-011605 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα -- Αξιολόγηση; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα -- Διοίκηση; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα -- Έρευνα; Εκπαίδευση στην πρώιμη παιδική ηλικία -- Ελλάδα