Διαχείριση Κινδύνων Ενεργειακής Ασφάλειας στην ΕΕ: Η Περίπτωση της Gazprom ως Πηγή Κινδύνων - Πετρόπουλος, Λάμπρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά επέκταση η Ευρώπη, χαρακτηρίζεται από έντονη ανεπάρκεια όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα. Για την κάλυψη των αναγκών της βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση πηγών εκτός συνόρων με τη Ρωσία να αποτελεί την κύρια πηγή σε φυσικό αέριο στο οποίο και εστιάζει η παρούσα εργασία. Η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου, Gazprom, η οποία ελέγχεται από την ρωσική κυβέρνηση, αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ γεγονός που δημιουργεί ένα επικίνδυνο μονοπώλιο στον τομέα της ενέργειας. Οι ενεργειακές κρίσεις στην Ουκρανία το 2005 και 2009, οδήγησαν την ΕΕ να επανεξετάσει τις ενεργειακές της επιλογές με σκοπό τον μετριασμό της ρωσικής επιρροής όσον αφορά στο τομέα της ενέργειας. Η ΕΕ αντιλαμβάνεται πλέον τους κινδύνους οι οποίοι απειλούν την ενεργειακή της ασφάλεια καθώς και την ίδια την συλλογικότητά της και την ικανότητά της να ενεργεί ως μια ενιαία οντότητα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εντοπίσει τους παραπάνω κινδύνους εξετάζοντας την περίοδο μετά το 2000 με την εκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν ως προέδρου της Ρωσίας και να πραγματοποιήσει Διαχείριση Κινδύνων σύμφωνα με το πρότυπο του ISO31000:2009. Τέλος, αναφέρονται οι χειρισμοί που εφαρμόζει η ΕΕ για τους υφιστάμενους κινδύνους οι οποίοι απειλούν την ενεργειακή της ασφάλεια. Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια να προταθούν στρατηγικές οι οποίες δύναται να υιοθετηθούν από πλευράς της ΕΕ με σκοπό της διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας όλων των μελών κρατών της ΕΕ.
Managing EU Energy Security Risks: The Gazprom Case as source of Risks
Keywords: Ενέργεια; Ενεργειακοί πόροι; Ενεργειακή πολιτική; Διαχείριση κινδύνου; Διαχείριση κινδύνων; Ενεργειακή ασφάλεια; Gazprom; Ευρωπαϊκή Ένωση