Βαθμός επιτυχούς προσαρμογής των διεθνών λογιστικώνπροτύπων σε οντότητες δημοσιού τομέα - Ταρίφα, Ολυμπία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σε χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλό δημόσιο χρέος και δημοσιονομικά ελλείμματα, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθούν και να αξιολογηθούν πρόσθετα εθνικά λογιστικά στοιχεία για τον καθορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δανεισμού. Αυτό βασίζεται στη σταθεροποίηση των ετήσιων δημόσιων λογαριασμών. Η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων του Δημόσιου Τομέα (IPSAS) αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της λογιστικής δημόσιου τομέα. Ενισχύει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών. Περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν ήδη υιοθετήσει το IPSAS. Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν λογιστική σε ταμειακή βάση για την προετοιμασία των οικονομικών τους καταστάσεων. Ωστόσο, χώρες όπως η Ελβετία, η Ολλανδία, , η Σουηδία, , η Αυστρία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Φινλανδία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είτε έχουν υιοθετήσει είτε βρίσκονται στη διαδικασία πλήρους υιοθέτησης των IPSAS βάσει της λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση.
Degree of successful adaptation of international accounting standards in public sector entities
Keywords: Δημόσια οικονομική; Λογιστική; Οικονομική; Διεθνή λογιστικά πρότυπα; Διεθνή λογιστικά πρότυπα Δημοσίου τομέα; ΠΔ 54/2018