Κόστος νοσηλείας ασθενών σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα - Στασινοπούλου, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2010)
Η ανάλυση αναγνώρισης του κόστους θέτει την εξής ερώτηση: "Τι είναι το κόστος;" Τέτοιες αναλύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν το κόστος, για να δημιουργήσουν πλάνα και για να προσδιορίσουν το κόστος ως ανασταλτικό παράγοντα. Λόγω του ότι η ανάλυση αναγνώρισης του κόστους δεν αξιολογεί τις δαπάνες που επιφέρουν οι παράμετροι που αφορούν στα έσοδα για την υγεία. Τα παραπάνω δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση σύγκριση εναλλακτικών προγραμμάτων υγείας γιατί δημιουργούν διαφορετικές αντιλήψεις για την υγεία. Παρά το ότι το κόστος λειτουργίας των ΜΕΘ είναι μεγάλο, η ζήτηση για κλίνες Εντατικής Θεραπείας αυξάνεται συνεχώς, περιορίζοντας τις αντίστοιχες άλλων παραδοσιακών ειδικοτήτων. Οι συνθήκες όμως εργασίας στη ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, λόγω του εργασιακού stress, της έλλειψης χρόνου, της υψηλής θνητότητας, της αυξητικής τάσης γήρανσης του πληθυσμού και τις διεκδικήσεις για υψηλές οικονομικές αποδοχές. Τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η παροχή εντατικής θεραπείας γίνεται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη και δαπανηρή. Από αρχαιοτάτων χρόνων τα οικονομικά μεγέθη απασχολούσαν τους πολιτισμένους λαούς, πολύ περισσότερο δε τις τελευταίες δεκαετίες που η υγεία σαν αγαθό κοστίζει περισσότερο, προσφέρει ζωή και είναι ανεκτίμητη. Τα τελευταία χρόνια οι οικονομολόγοι της υγείας, επηρεασμένοι από την έκρηξη της τεχνολογίας και τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης αλλά και της βιολογίας, προσπαθούν να βρουν την ισορροπία μεταξύ, αφενός του παρεχόμενου υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στη ΜΕΘ και αφετέρου, χαμηλού κόστους που αποτελεί το ζητούμενο της εποχής μας. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας και όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί "ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος των πόρων ενός νοσοκομείου δαπανάται για έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών". Με δεδομένη την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή των ασθενών που θα αποτυπώνεται και με αριθμούς, η αξιολόγηση των βασικώ εννοιών της κοστολόγησης και των επιμέρους παραγόντων που συμβάλουν στην αύξηση των δαπανών για την υγεία, είναι ορισμένες από τις συνιστώσες της παρούσας έρευνας που σκοπό έχει την πολλαπλή προσέγγιση του κόστους της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Αριθμός Εισαγωγής: 009475
Keywords: Οικονομικά της υγείας; Μονάδες εντατικής θεραπείας; Νοσηλεία; Ασθενείς; Κόστος