Οι απόψεις και οι εμπειρίες των γονέων παιδιών Προσχολικής Ηλικίας, που φοιτούν σε Δημόσια Νηπιαγωγεία του Νομού Κορινθίας, σχετικά με την παροχή τηλεκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας Covid-19 - Δημογέροντα-Γκούμα, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων και των εμπειριών των γονέων παιδιών Προσχολικής Ηλικίας που φοιτούν σε δημόσια Νηπιαγωγεία του Νομού Κορινθίας σχετικά με την παροχή Τηλεκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας COVID 19. Τα ερευνητικά ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει η έρευνα είναι τα ακόλουθα: 1. Κατά πόσο πιστεύουν οι γονείς ότι καλύφθηκαν οι μαθησιακές ανάγκες των παιδιών τους μέσω της Τηλεκπαίδευσης κατά την περίοδο του κλεισίματος των νηπιαγωγείων λόγω της πανδημίας Covid-19; 2. Με ποιους τρόπους θεωρούν οι γονείς ότι επηρέασε η Τηλεκπαίδευση την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους; 3. Ποιες δυσκολίες/ποια προβλήματα/ποιες προκλήσεις αντιμετώπισαν στην πράξη οι γονείς των παιδιών προσπαθώντας να υποστηρίξουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της Τηλεκπαίδευσης; H ημιδομημένη συνέντευξη χρησιμοποιήθηκε στην ποιοτική αυτή έρευνα ως εργαλείο συλλογής δεδομένων. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 εξ΄αποστάσεως. Το δείγμα αποτέλεσαν 10 γονείς (παιδιών προσχολικής ηλικίας) από διάφορα Δημόσια Νηπιαγωγεία του Νομού Κορινθίας. Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι η τηλεκπαίδευση είναι μία μορφή εκπαίδευσης πολύ νέα για τα ελληνικά δεδομένα και γι’ αυτό η παρουσία της ιδίως στην προσχολική εκπαίδευση δεν συνοδεύεται από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, οι οποίοι πιστεύουν πως σε καμία περίπτωση η δια ζώσης δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση. Η ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι σημαντική επιδίωξη των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών στόχων της προσχολική αγωγής. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά σε αυτόν τον στόχο, καθώς υστερεί στο πεδίο της κοινωνικής επαφής τόσο των παιδιών με τον εκπαιδευτικό, όσο και μεταξύ τους. Επιπλέον από την παρούσα έρευνα προέκυψε η σύνδεση της ηλικίας των εκπαιδευτικών με την ποιότητα των εξ΄αποστάσεως μαθημάτων και την ικανότητα χειρισμού των τεχνολογικών εργαλείων, αναδεικνύοντας την αδυναμία των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τους γονείς να διδάξουν με Τηλεκπαίδευση λόγω ελλιπών γνώσεων. Επιπρόσθετα, από την έρευνα προέκυψαν κοινωνικές ανισότητες, ο αποκλεισμός μαθητών από την Τηλεκπαίδευση λόγω απουσίας τεχνολογικού εξοπλισμού.
Αριθμός Εισαγωγής: 013477 cd
Keywords: COVID-19 (Ασθένεια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γονέας-Εκπαιδευτικός, Σχέσεις των -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υπολογιστές και παιδιά -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγεία -- Προγράμματα μαθημάτων -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τηλεκπαίδευση; Εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Δια ζώσης εκπαίδευση; Προσχολική ηλικία; Τεχνολογικά εργαλεία; Τεχνολογικές γνώσεις; Μαθησιακά οφέλη; Δεξιότητες; Γονείς; Πανδημία; COVID 19; Distance education; Distance learning; Life learning; Preschool age; Technological tools; Technological knowledge; Learning benefits; Skills; Parents