Η γονεϊκή επιλογή των Μουσικών σχολείων στην Ελλάδα και η άποψη των μαθητών τους για το ρόλο αυτών των σχολείων στην κοινωνική και εκπαιδιευτική τους ανάπτυξη - Παλλαντζά, Όλγα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας οι μεταβολές των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών συνθηκών, επιτάσσουν την αναδιαμόρφωση των εκπαιδευτικών πολιτικών των κρατών, που σύμφωνα με την τάση της εποχής είναι σχεδόν ανέφικτο, να αγνοούν τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Ως εκ τούτου, προκύπτουν μεταρρυθμίσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών, που αφορούν στον οργανωτικό αλλά και τον λειτουργικό χαρακτήρα της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μέσα από αυτές τις πολιτικές, προωθείται όλο και πιο έντονα το φαινόμενο της γονεϊκής επιλογής σχολείου (parental school choice), το οποίο αποτελεί ένα δημοφιλές αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ των επιστημόνων του πεδίου της Κοινωνιολογίας, αλλά και των Φορέων της εκπαιδευτικής πολιτικής. Οι επιδράσεις αυτού του φαινομένου, στην διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν την κοινωνική ισότητα στην εκπαίδευση, συνιστά ένα βασικό ζήτημα διερεύνησης της παρούσας εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη περίπτωσης της γονεϊκής επιλογής των εξειδικευμένων σχολείων της δημόσιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα αυτής του Μουσικού σχολείου Παλλήνης. Τα Μουσικά σχολεία στην Ελλάδα, ως ένας δημόσιος φορέας εκπαίδευσης, αποτελούν μία επιλογή για τους μαθητές, που παράλληλα με την Γενική Παιδεία προσφέρουν την εκμάθηση και καλλιέργεια της Μουσικής Παιδείας. Αναδεικνύεται λοιπόν ο ρόλος της Μουσικής αγωγής, σχετικά με την κοινωνική, πνευματική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι όπως προκύπτει από την ανασκόπηση διεθνών ερευνών αλλά και από τις απόψεις των μαθητών της εμπειρικής μας έρευνας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012804 cd
Keywords: Επιλογή σχολείου -- Ελλάδα; Μουσική -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Μουσική στην εκπαίδευση; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Κοινωνικές απόψεις; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Γονεϊκή επιλογή; Μουσικά σχολεία; Μουσική και προσωπική ανάπτυξη; Μουσική και ακαδημαϊκό επίτευγμα; Parental choice; Music schools; Music and personal development; Music and academic achievement