Ανασκόπηση βιβλιογραφίας σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού στους ΟΤΑ - Κολεβέντη, Αικατερίνη Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί μία οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια για την παραγωγή θεμελιωδών αποφάσεων και δράσεων που καθοδηγούν έναν οργανισμό αναφορικά με την ταυτότητά του, τους μακροπρόθεσμους στόχους του και τους λόγους ύπαρξής του. Στο πεδίο της δημόσιας διοίκησης, ο στρατηγικός σχεδιασμός θεωρείται ως μία καινοτόμος πρακτική στρατηγικής διαχείρισης, επιφέροντας σημαντικά οφέλη αναφορικά με τη διαχειριστική ικανότητα, τις δομές εξουσίας, την οργανωσιακή κουλτούρα και την οργανωσιακή αποδοτικότητα των δημόσιων οργανισμών. Στην Ελλάδα, ο στρατηγικός σχεδιασμός των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης εφαρμόζεται πλέον στο πλαίσιο της υποχρεωτικής κατάρτισης επιχειρησιακών σχεδίων βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του ζητήματος του στρατηγικού σχεδιασμού στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης, εστιάζοντας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της ανάλυσης της διεθνούς βιβλιογραφίας και της εξέτασης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει το στρατηγικό σχεδιασμό στην Ελλάδα.
Literature review on strategic planning for local authorities
Keywords: Στρατηγικός σχεδιασμός; Δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί και επιχειρήσεις - Διοίκηση και οργάνωση; Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης - Διοίκηση και οργάνωση; Στρατηγικός σχεδιασμός; Επιχειρησιακό σχέδιο; Δημόσια διοίκηση; Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης; Strategic planning; Business plan; Local government