Έξυπνες πόλεις. Η συμβολή τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και ο ρόλος τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μελέτες περίπτωσης οι Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδος και Καλαμάτας - Μιχαλάκη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνήσει την συνεισφορά των Έξυπνων Πόλεων στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την επίδρασή τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσα από τις μελέτες περίπτωσης των πόλεων Σπάτων-Αρτέμιδος και Καλαμάτας. Η μεθοδολογία ποσοτικής έρευνας θεωρήθηκε ως η καταλληλότερη για την έρευνά μας. Εργαλείο συλλογής δεδομένων ήταν ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, βασισμένο στο εργαλείο αξιολόγησης της απόδοσης μιας "Έξυπνης Πόλης", όπως περιγράφεται από τους Nikoloudis και συνεργάτες του (2020), το οποίο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Google Forms. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 121 απαντήσεις. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το SPSS v26., χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία περιγραφικής και επαγωγικής στατιστικής. Ως προς τα αποτελέσματα της έρευνας, αρχικά οι κάτοικοι θεωρούν ότι οι δράσεις που εντάσσονται στους άξονες της «Έξυπνης Πόλης» συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τόσο με την υποστήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων, όσο και με την προσέλκυση τουριστών, μέσω της παροχής σχετικών υποδομών και πληροφοριών. Οι κάτοικοι των δύο Δήμων πιστεύουν ότι οι δράσεις της «Έξυπνης Πόλης» βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, ιδιαίτερα μέσω δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας και ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας. Τέλος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να βελτιώσει το ποιοτικό σκέλος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς επιτρέπει την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών και διευκολύνει τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών.
Smart cities. Their contribution to the digital transformation of Public Administration and their role in improving the quality of life of citizens. Case studies the Municipalities of Spata-Artemidos and Kalamata
Αρ. Εισ.: 151 cd
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Δήμος Καλαμάτας; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Οικονομική πολιτική; Δημόσια πολιτική; Τεχνολογικές καινοτομίες; Αστική ανάπλαση; Bιωσιμότητα; Έξυπνη πόλη; Μετασχηματισμός; Πυλώνες; Δείκτες; Ανάπτυξη; Sustainability; Smart city; Transformation; Pillars; Indicators; Growth