Αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρότυπων και πειραματικών Λυκείων για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών της Ιστορίας Λυκείου - Ναστάτου, Ευφημία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να καταγραφούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών των πρότυπων και πειραματικών λυκείων που εφάρμοσαν πιλοτικά τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της Ιστορίας. Η έρευνα αποτελεί μια προσπάθεια αποτίμησης του τρόπου με τον οποίον εφαρμόστηκε πιλοτικά στα πρότυπα και πειραματικά Λύκεια της Ελλάδας ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές και διδακτικές μεθόδους, και εν γένει έχει ενιαία φιλοσοφία στο Λύκειο. Για την ανάδειξη των απόψεων των εκπαιδευτικών αξιοποιήθηκε η μέθοδος της συνέντευξης στην οποία συμμετείχαν οκτώ επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί ΠΕ02. Στο εισαγωγικό κομμάτι της εργασίας αναπτύσσεται το πλαίσιο γύρω από το τι προκάλεσε το ενδιαφέρον για την ενασχόληση με την εν λόγω εργασία. Στη συνέχεια, στο θεωρητικό μέρος της εργασίας, περιλαμβάνονται κεφάλαια στα οποία αφού γίνεται αναφορά στα ΑΠΣ γενικά, παρουσιάζεται το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Ιστορίας Λυκείου και αναλύονται τα ζητήματα που θέτει η βιβλιογραφία σε σχέση με το νέο ΑΠΣ. Έπειτα, γίνεται σύγκριση με το παλαιό πρόγραμμα σπουδών. Το δεύτερο σκέλος της εργασίας, αφορά στην έρευνα για τις απόψεις των εκπαιδευτικών για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας Λυκείου. Η έρευνα έδειξε πως οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι το νέο ΑΠΣ για το μάθημα της Ιστορίας Λυκείου έχει υψηλή μορφωτική αξία αλλά υπό προϋποθέσεις ενώ χρειάζεται λίγες βελτιώσεις προκειμένου να είναι αποτελεσματικό στη μετάδοση της γνώσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013637 cd
Keywords: Ιστορία -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών; Ιστορία; Εκπαιδευτικοί; Αντιλήψεις; Δεξιότητες 21ου αιώνα; Analytical studies program; History; School teachers; Opinions; 21st century abilities