Η συμβολή του Σχεδίου Μάρσαλ στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και ειδικότερα της Πελοποννήσου - Λυμπεροπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών με σημαντικές απώλειες σε πολλά επίπεδα. Η αδυναμία, ωστόσο, της Ευρώπης για ανοικοδόμηση άφησε ελεύθερο το πεδίο στις ΗΠΑ οι οποίες στο πλαίσιο της νέας εξωτερικής τους πολιτικής που άκουγε στο όνομα ‘ανάσχεση’, έθεσαν σε εφαρμογή το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ. Το Σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα εστίασε σε πολλούς τομείς. Στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκαν έργα στον τομέα της υγείας, των δημοσίων έργων, του τουρισμού, της ηλεκτροδότησης και σε άλλους τομείς. Τα έργα αυτά συνέβαλαν στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και στην επιβίωση του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.
Keywords: Σχέδιο Μάρσαλ; Οικονομική βοήθεια, Αμερικανική -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Οικονομική βοήθεια, Αμερικανική -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ανοικοδόμηση (1939-1951) -- Ελλάδα; Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Οικονομικές συνθήκες -- 20ός αιώνας; Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Κοινωνικές συνθήκες -- 20ός αιώνας; Ελλάδα -- Οικονομική πολιτική -- 1918-1974; Σχέδιο Μάρσαλ; Δόγμα Τρούμαν; ΗΠΑ; Ευρώπη; Ελλάδα; Περιφέρεια Πελοποννήσου; Marshall Plan; Truman Doctrine; USA; Europe; Greece; Peloponnese Region