ΕΠΙΚΤΗΤΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ .ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - Καλίτσα, Όλγα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Εισαγωγή: Οι διαταραχές λόγου διακρίνονται σε έμφυτες/κληρονομικές και επίκτητες, οι οποίες εμφανίζονται μεταγενέστερα στη ζωή, και καθίσταται αναγκαία η εξέτασή τους και η εφαρμογή παρεμβάσεων για την αποτελεσματική τους διαχείριση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτές. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση των διαταραχών λόγου που προέρχονται από επίκτητες παθολογικές καταστάσεις σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Μεθοδος: Ως μέθοδος χρησιμοποιήθηκε η βιβλιογραφική ανασκόπηση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων PubMed και Google Scholar για ερευνητικά άρθρα από το 2010 έως σήμερα. Αποτελέσματα: Μελέτες έδειξαν ότι διαταραχές λόγου προέρχονται από εγκεφαλικά επεισόδια, νευρολογικές βλάβες, ατυχήματα και νόσους όπως του Πάρκινσον. Είναι πιο συχνές και βλαπτικές σε ενήλικα άτομα καθώς στα παιδιά μπορεί να εφαρμοστεί πρώιμη παρέμβαση και καλύτερη διαχείριση. Στα παιδιά που βρίσκονται σε αναπτυξιακό στάδιο είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση τυχόν εγκεφαλικών προβλημάτων και κατά συνέπεια και των επίκτητων διαταραχών λόγου. Γενικά η έρευνα στο αντικείμενο είναι περιορισμένη με ασάφεια στην κατηγοριοποίηση των επίκτητων διαταραχών λόγου, περιορίζοντας και την ύπαρξη σαφών προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Συμπεράσματα: Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν γενικά πολλές αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επίκτητων διαταραχών λόγου, και ιδιαίτερα στα παιδιά όπου οι συνέπειες είναι μικρότερες από των ενηλίκων και μπορούν να εφαρμοστούν έγκαιρες παρεμβάσεις, με κυριότερη τη λογοθεραπεία.
Μ.Δ.Ε. 9
Keywords: διαταραχές λόγου; απραξία; δυσαρθρία; αφασία; εγκεφαλικό επεισόδιο; εγκεφαλική βλάβη; νόσος Πάρκινσον; νευρολογικές παθήσεις