Εκπαιδευτική Τεχνολογία: Η Ένταξη Θεωριών Μάθησης στα Εκπαιδευτικά Λογισμικά Αρχαιογνωσίας - Καφετζή, Ευφροσύνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στις θεωρίες του Συμπεριφορισμού, του Εποικοδομισμού και της Κοινωνικοπολιτισμικής προσέγγισης και στην επιρροή που άσκησαν στην διαμόρφωση των ΤΠΕ. Επίσης, μελετώνται λογισμικά περιβάλλοντα, τα οποία έχουν ως γνωστικό αντικείμενο, κατά κύριο λόγο, την διδασκαλία της αρχαίας και της νέας ελληνικής γλώσσας. Στα συγκεκριμένα περιβάλλοντα εφαρμόζονται οι αρχές των ανωτέρω θεωριών και βάσει αυτών εντοπίζονται από ποιες θεωρίες διαπνέεται το κάθε λογισμικό. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην εφαρμογή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, στην αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, που αυτές συνεπάγονται, καθώς και στον τρόπο αποδοχής των ΤΠΕ από τους εκπαιδευτικούς. Τέλος, μελετώνται οι ωφέλειες προς τους μαθητές από το νέο τρόπο πρόσκτησης των γνώσεων.
Keywords: Ελληνική φιλολογία -- Διδασκαλία με τη βοήθεια του υπολογιστή; Εκπαίδευση -- Ηλεκτρονικοί υπολογιστές; Εκπαιδευτική τεχνολογία; Μάθηση, Ψυχολογία της; Συμπεριφορισμός (Ψυχολογία); Εκπαιδευτική Τεχνολογία; Θεωρίες μάθησης; Εκπαιδευτικά λογισμικά αρχαιογνωσίας