Αξιολόγηση του αναπτυξιακού έργου: Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου - Δεληστάθης, Βλάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η Κόρινθος αποτελεί διαχρονικά μια από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Η ιστορία, ο πλούτος και οι καινοτομίες της αρχαίας Κορίνθου παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, σε μικρή απόσταση από τον ομώνυμο σύγχρονο οικισμό. Προϊόντος του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί αποσπασματικές παρεμβάσεις στο Μουσείο, που στόχο είχαν αφενός να αναβαθμιστούν, κατά το δυνατό, οι υποδομές του, αφετέρου να εκσυγχρονιστούν επιμέρους τμήματα της έκθεσης. Ωστόσο, η παρέμβαση που άλλαξε ριζικά την εικόνα του Μουσείο ήταν το έργο: «Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου». Ο βασικός παράγοντας για την υλοποίηση της δράσης ήταν η εύρεση σε χέρια αρχαιοκαπήλων δύο μοναδικών γλυπτών, δύο Κούρων, στην Κλένια Κορινθίας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 και υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2013-Δεκέμβριος 2015. Μετά την ολοκλήρωση της δράσης αποδόθηκαν στο κοινό δύο αίθουσες, η Ανατολική αίθουσα, στην οποία στεγάζονται αρχαιότητες που προέρχονται από τις ανασκαφές που έχουν διενεργηθεί εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης της Κορίνθου, και η Νότια πτέρυγα, που στεγάζει αρχαιότητες που προέρχονται από τις ανασκαφές που έχουν διενεργηθεί εντός των τειχών της αρχαίας πόλης της Κορίνθου. Ο δύο αίθουσες λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο και αποτελούν τη νέα έκθεση κλασικών αρχαιοτήτων του Μουσείου. Η παρούσα εργασία αποτελεί εκ των υστέρων αξιολόγηση (ex-post evaluation) του εν λόγω έργου και εξετάζει τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν, τους σκοπούς που εξυπηρέτησε, την οικονομική διαχείριση και τέλος τον αντίκτυπο που είχε το αναπτυξιακό έργο στην τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Evaluation of the development project: Re-exhibition of the Archaeological Museum of Ancient Corinth
Keywords: Μουσεία--Ελλάδα; Μουσειακές εκθέσεις--Ελλάδα; Τεχνικές μουσείων; Πολιτιστική κληρονομιά--Διοίκηση και οργάνωση; Πολιτιστική κληρονομιά--Προστασία; Επανέκθεση; Δίδυμοι Κούροι; Τενέα; Φυσικό αντικείμενο; Οικονομικό αντικείμενο