Ανάλυση Προϋπολογισμού και Απολογισμού των Ο.Τ.Α. με τη Χρήση Χρηματοοικονομικών Δεικτών - Μελέτη Περίπτωσης Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου - Αλεξούδη, Μαριάνθη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ο Προϋπολογισμός και ο Απολογισμός παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αποτελούν στρατηγικά εργαλεία τα οποία συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της λογιστικής και των διαδικασιών προγραμματισμού κάθε οργανισμού. Η χρηματοοικονομική ανάλυση των οικονομικών στοιχείων τους μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και διοίκηση των Ο.Τ.Α. Η οικονομική ανάλυση με την χρήση δεικτών αποτελεί εργαλείο κυρίως των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σήμερα όμως επιβάλλεται η χρήση τους και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παρά τη σημαντικότητα των δεικτών, δεν έχουν διενεργηθεί αρκετές έρευνες αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Για αυτό το λόγο, σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση της οικονομικής διαχείρισης των Ο.Τ.Α. με τη χρήση δεικτών, με την παράθεση της μελέτης περίπτωσης του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι παρά την καλή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Κορδελιού – Εύοσμου, χρήζει βελτίωσης ο σχεδιασμός του Προϋπολογισμού του Δήμου, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται και να προσεγγίζει τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη.
Analysis of Budget and Report of Local Authorities by Using Financial Ratios - Case Study Municipality of Kordelio - Evosmos
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Προϋπολογισμός; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Έ; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Προϋπολογισμός; Απολογισμός; Δήμοι