Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως παράγοντας ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ. Μελέτη Περίπτωσης του Δήμου Κομοτηνής - Καπουκρανίδου, Κωνσταντινιά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Περίληψη Η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή αλλαγή της δημόσιας διοίκησης. Στη σύγχρονη εποχή της πληροφόρησης και της γνώσης, η εισαγωγή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συμβάλλει στο κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος, στο άνοιγμα νέων διαύλων επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών, στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Οι βασικοί φορείς που μπορούν να τονώσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να συμβάλουν σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης είναι οι ΟΤΑ και οι υπηρεσίες που προσφέρουν. Στόχος της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι να καταγράψει τη συμβολή των συστημάτων ΤΠΕ στην εξέλιξη και στον μετασχηματισμό των υπηρεσιών Δήμου Κομοτηνής, να αναδείξει τα δυνατά σημεία που έχει προσφέρει ο μετασχηματισμός και να αποτυπώσει τυχούσες αδυναμίες του Δήμου, αναλύοντας το βαθμό ενημέρωσης των πολιτών αλλά και της χρήσης των ΤΠΕ από τους ίδιους, σε συνδυασμό με το βαθμό ικανοποίησής τους από την ποιότητα των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου. Το δείγμα της έρευνας αφορούσε σε 82 πολίτες του Δήμου Κομοτηνής, οι οποίοι έχουν κάνει χρήση, σε μια συστηματική βάση, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου και ως εργαλείο συλλογής δεδομένων επιλέχθηκε το ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού τύπου. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας φανέρωσαν ότι οι συμμετέχοντες είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος Κομοτηνής και θεωρούν ότι αυτές αναβαθμίζουν το επίπεδο διαβίωσής τους, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την εργασία τους, εξοικονομώντας τους σημαντικό χρόνο και παρέχοντας τη δυνατότητα αποφυγής του συγχρωτισμού, αν και δεν αποτελούν σε μεγάλο βαθμό παράγοντα εξοικονόμησης χρημάτων.
Keywords: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δήμος Κομοτηνής