Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος και η σχέση του με τη Δύση - Κουβαράκης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος έγινε αυτοκράτορας σε μια δύσκολη περίοδο όταν η αυτοκρατορία ήταν αποδυναμωμένη και οικονομικά εξασθενημένη. Οι Τούρκοι είχαν γίνει πολύ επικίνδυνοι και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει το 1425 με δυσμενείς όρους. Προσπάθησε να σώσει την απέραντη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ζητώντας τη βοήθεια της Δύσης, με την ένωση των Εκκλησιών και τη Σύνοδο της Φερράρας -Φλωρεντίας 1438-39. Οι αποφάσεις όμως της Συνόδου έβρισκαν αντίθετους την πλειονότητα των ορθοδόξων χριστιανών. Η ένωση αυτή ποτέ δεν βοήθησε τους βυζαντινούς, αντιθέτως τους χώρισε σε δυο ομάδες, τους ενωτικούς και τους ανθενωτικούς. Η κατάσταση όσο πέρναγε ο καιρός όλο και δυσκόλευε περισσότερο, καθώς η βοήθεια ποτέ δεν έφτασε από τους δυτικούς. Ο θάνατός του βρήκε την αυτοκρατορία διαλυμένη, με μόνο τμήμα την Κωνσταντινούπολη και το Δεσποτάτο του Μορέως.
Keywords: Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος, Βυζαντινός Αυτοκράτορας, 1392-1448; Σύνοδος της Φλωρεντίας -- (1438-1445 : -- Φλωρεντία, Ιταλία); Σχίσμα -- Ανατολική και Δυτική εκκλησία; Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Ιστορία -- Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος, 1392-1448; Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Σχέσεις -- Ευρώπη; Ευρώπη -- Σχέσεις -- Βυζαντινή Αυτοκρατορία; Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος; Κωνσταντινούπολη; Σύνοδος Φερράρας- Φλωρεντίας; Αυτοκράτορα; Δύση; Ένωση Εκκλησιών; John VIII Palaeologus; Constantinople; Ferrara-Florence Synod; Emperor; West; Church Union