Στρατηγικές Προώθησης και Ανάπτυξης της Χειροσφαίρισης στην Ελλάδα - Αμπεριάδου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η Χειροσφαίριση αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα στην Ευρώπη κατέχοντας τις πρωτιές σε Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην Ελλάδα, αν και έχει παρουσία 42 χρόνων, δεν έχει βρει ακόμα τον δρόμο των μεγάλων επιτυχιών και την μαζική αποδοχή των φιλάθλων με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σκοπός λοιπόν της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθούν και να μελετηθούν υφιστάμενες στρατηγικές της Χειροσφαίρισης από Ομοσπονδίες Ευρωπαϊκών χώρων με υψηλές διακρίσεις σε Παγκόσμιο επίπεδο. Θα μελετηθούν εκτενέστερα οι ενέργειες της Γαλλικής Ομοσπονδίας, το πλάνο ανάπτυξης που ακολούθησε προκειμένου να πετύχει υψηλούς στόχους και διακρίσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Αξιολογώντας το ελληνικό περιβάλλον του αθλήματος καταγράφηκαν οι αδυναμίες και οι παθογένειές του μέσα από μια μακρόχρονη πορεία. Κατόπιν αυτού πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ του μοντέλου στρατηγικής προώθησης της Ομοσπονδίας της Γαλλίας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Η εργασία βασίζεται σε συνεντεύξεις από τους Υπεύθυνους Ανάπτυξης του αθλήματος τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα, όπως επίσης σε βιβλιογραφικές πηγές, σε διαδικτυακές πηγές πληροφόρησης ,σε αρχεία του μητρώου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ,και σε αρχειακό υλικό της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος. Μέσα από την διπλωματική εργασία και την συλλογή των ευρημάτων της ποιοτικής έρευνας καθίσταται επιβεβλημένη η ανάγκη λήψης στρατηγικών αποφάσεων και επιχειρείται εκ νέου μια προσπάθεια ανάπτυξης προώθησης, και επανεκκίνησης της Χειροσφαίρισης στην Ελλάδα.
Strategies for the Promotion and Development of Handball in Greece
Keywords: Χειροσφαίριση; Χειροσφαίριση - Διοίκηση και οργάνωση; Χειροσφαίριση - Στρατηγικός σχεδιασμός; Χειροσφαίριση - Προώθηση; Handball; Handball - Management; Handball - Strategic planning; Handball - Promotion; Χειροσφαίριση; Ανάπτυξη; Προώθηση; Επανεκκίνηση του αθλήματος; Handball; Development; Promotion; Sport restart