Οικονονομική ανάλυση Δημοτικών Αθλητικών Οργανισμών (ΝΠΔΔ) νομού Αττικής - Καλτζίδης, Ανέστης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Βασικός σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η οικονομική ανάλυση Δημοτικών Αθλητικών Οργανισμών (ΝΠΔΔ) του νομού Αττικής. Η εργασία αυτή είναι πρωτοφανής για τα Ελληνικά δεδομένα, καθώς στο παρελθόν δεν έχει γίνει προσπάθεια αξιολόγησης οικονομικών επιδόσεων σε δημόσιους οργανισμούς. Ένας δημόσιος τομέας που εν καιρό οικονομικής κρίσης κατηγορήθηκε έντονα ως αναποτελεσματικός. Η συλλογή των δεδομένων - Ισολογισμοί, έγινε με το πρόγραμμα Διαύγεια, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με την χρήση χρηματοοικονομικών δεικτών, με δεδομένα που αντλήθηκαν από τους Ισολογισμούς των νομικών προσώπων, για τα οικονομικά έτη 2014 έως και 2018. Τα στάδια ανάλυσης που ακολουθήθηκαν είναι η οριζόντια και η κάθετη ανάλυση, καθώς και η Διαχρονική ή Συγκριτική ανάλυση. Το οικονομικό πλαίσιο είναι επηρεασμένο από μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, στην Ισπανία , στο Ισραήλ και την Ιρλανδία. Ταυτόχρονα υπολογίσθηκαν και μια σειρά από αριθμοδείκτες με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν, με την προϋπόθεση οι αριθμοδείκτες να είναι καθολικοί για όλους τους οργανισμούς. Συνεπώς για τις ανάγκες της εργασίας υπολογίσθηκαν 17 αριθμοδείκτες δομημένοι στις εξής κατηγορίες: Αριθμοδείκτες Ρευστότητας, Δομής Κεφαλαίων, Κυκλοφοριακής Ταχύτητας, Αποδοτικότητας και Λοιποί Αριθμοδείκτες. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δείχνουν ότι οι Δημοτικοί Οργανισμοί είναι βιώσιμοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, με την κάλυψη των παγίων αναγκών να γίνεται από ίδια κεφάλαια και όχι από ξένα κεφάλαια. Αυτό είναι και το θετικό σημείο των Οργανισμών, ότι στην πλειοψηφία τους στηρίζονται σε ίδια κεφάλαια και όχι σε δανειακά κεφάλαια, πράγμα που προσδίδει φερεγγυότητα. Μια φερεγγυότητα που αποτυπώνεται και στις οικονομικές καταστάσεις, με την μείωση των υποχρεώσεων των Δημοτικών Οργανισμών να είναι αρκετά μεγάλη, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην εξόφληση των προμηθευτών.
Financial analysis of Municipal Sports Organizations (Public Entities) of the prefecture of Attica
Keywords: Δημοτικοί αθλητικοί οργανισμοί; Οικονομικές καταστάσεις; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Municipal sports organizations; Financial statements; Index numbers (Economics); Χρηματοοικονομική Ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Ισολογισμός; Financial Analysis; Ratios; Balance Sheet; Athletic Local Government Agencies; Δημοτικοί Αθλητικοί Οργανισμοί